Zuidwest-Engeland

Het zuidwesten van Engeland is een gebied van contrasten. Het begint op nog geen uur rijden van Londen in Wiltshire, waar je Stonehenge vindt. Ernaast ligt Gloucestershire, beroemd om het Forest of Dean en de Cotswolds. Het graafschap Dorset is bijna in zijn geheel een ‘gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid’ en beschikt bovendien over de beschermde prehistorische Jurassic Coast. Bristol en Bath zijn eeuwenoude steden vol geschiedenis en cultuur. In Somerset zijn er de heidevelden van Exmoor en de hoogvlakten van Sedgemoor. Grote open vlakten en twee verschillende kusten tref je aan in Devon, terwijl er in Cornwall –zelfs geheel omringd door de zee- nog volop sporen van de oude Kelten te vinden zijn. Heel bijzonder zijn de Scilly eilanden, ieder met hun eigen karakter.

Majestueuze kathedralen sieren steden als Salisbury, Gloucester, Wells, Truro en Exeter, terwijl Bath terecht trots is op haar nog immer zichtbare Romeinse verleden. Plymouth heeft een hoofdrol gespeeld in het maritieme verleden van Engeland. De Pelgrim Fathers van Amerika vertrokken er definitief uit Europa en Sir Francis Drake begon hier aan de eerste zeiltocht om de wereld. Liefhebbers van moderne kunst mogen Bristol, met het Arnolfini museum, niet missen.

Waar je ook gaat, overal zal je prachtige landschappen, ongerepte natuur en lange stranden aantreffen. Loop over de kustpaden, langs eenzame baaien en verlaten vissersdorpjes, of geniet in de grotere plaatsen aan het strand. In het binnenland trekt de Engelse geschiedenis aan je voorbij. Prehistorische overblijfselen, landhuizen en kastelen en dorpjes vol cottages met rieten daken. Tot rust komt je bijvoorbeeld in een gezellige pub aan het water, vaak ook al honderden jaren oud.

Cornwall
Het graafschap Cornwall ligt op het uiteinde van Engelands zuidwestelijke schiereiland. Vooral de ruige, onbedorven kustlijn van Cornwall is beroemd (en bij zeelui berucht). Verder biedt Cornwall een grote verscheidenheid aan landschappen, variërend van open, golvende vlaktes, beboste rivieroevers en valleien tot wilde moerasgebieden. Verspreid langs de kust vindt je talrijke vissersdorpjes, badplaatsen en havenstadjes, terwijl in het binnenland oude dorpjes, historische marktplaatsjes en de hoofdstad van Cornwall, Truro, de bezoeker verwelkomen. Voor liefhebbers van de zee heeft dit graafschap het voordeel dat je nooit ver verwijderd bent van de kust. Met ruim 300 stranden (van piepklein tot zeer uitgestrekt) is er voor de liefhebbers keus genoeg. Vooral de stranden van Newquay en Fistral trekken jaarlijks vele bezoekers. Cornwall is ook een uitstekende bestemming voor liefhebbers van tuinen. Wereldberoemd is het Eden Project, een gigantisch complex van voor het merendeel overdekte tuinen, die de biosfeer van de gehele planeet vertegenwoordigen.

Er is een enorme keuze voor de ondernemende vakantievierder. Het graafschap wordt doorkruist door talrijke wandelpaden, waaronder het spectaculaire South West Coast Path. Maar ook cultuurliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken. In Cornwall bevinden zich steencirkels die ouder zijn dan die van Stonehenge, overblijfselen van oude, lang gesloten mijnen en historische huizen zoals Pencarrow, Lanhydrock en Trerice. Cornwall is tevens befaamd als gebied waar kunstenaars, dichters en schrijvers hun inspiratie graag opdoen. Vooral het plaatsje St. Ives is een onweerstaanbare magneet. Schilders als Stanhope Forbes en Barbara Hepworth (hun werken zijn te bezichtigen in de lokale Tate Gallery) en schrijvers als Daphne du Maurier, Rosamunde Pilcher en John Betjeman maakten van Cornwall hun thuisbasis en lieten zich inspireren door de unieke omgeving en sfeer die dit graafschap zo bijzonder maakt.

Devon
Het graafschap Devon is een gebied dat het gehele jaar door een bezoek meer dan waard is. Unieke landschappen, schitterende stranden, talrijke evenementen en festivals en de mogelijkheid tot het ontplooien van allerlei activiteiten maken Devon tot één van de meest spectaculaire graafschappen van Groot-Brittannië. Noord-Devon heeft zijn eigen speciale uitstraling en karakter. Het is veel meer dan alleen maar een mooi gebied, want slechts weinig gebieden kunnen prat gaan op een combinatie van schitterende bossen, ruige heidevelden, prachtige zandstranden, spectaculaire kliffen en verborgen grotten. De kustlijn van Noord-Devon loopt van Lynton tot Hartland en hier vindt je een aantal van de mooiste en schoonste stranden van Europa. Het kroonjuweel is hier Braunton Burrows, een UNESCO Biosfeer reservaat. Ook de kliffen van Oost-Devon staan op de lijst van UNESCO wereldwonderen. Deze kust dateert nog uit het Jurrasic tijdperk en strekt zich over 95 mijlen uit van Exmouth in Oost-Devon tot Studland Bay in Dorset.

Midden-Devon geeft een heerlijke verscheidenheid aan heuvelachtig land, rond Crediton en Tiverton, afgewisseld met open landschappen bij de Culm Valley. De hoofdstad Exeter is een relatief kleine en compacte stad, al bekend van voor de Romeinse tijd. De stad is bekend als winkelparadijs, maar heeft veel cultuur te bieden zoals de bekende Normandische kathedraal, waarin een wandtapijt van meer dan 70 meter lang te bewonderen is. Plymouth heeft een hoofdrol gespeeld is het maritieme verleden van Engeland. De Pelgrim Fathers van Amerika vertrokken er definitief uit Europa en Sir Francis Drake begon hier aan de eerste zeiltocht om de wereld.

Het hart van de Engelse Rivièra is Torquay met zijn echte vakantie-uitstraling, schone stranden en alle entertainment die bij een Engelse badplaats horen. De Engelse Rivièra strekt zich uit over maar liefst 35 kilometer, telt 18 stranden en is omzoomd door palmbomen en tropische vegetatie. Het graafschap Devon telt maar liefst twee nationale parken. Het beroemdste is ongetwijfeld Dartmoor, door sommigen wel het mooiste nationale park ter wereld genoemd. Dartmoor is een hoogveengebied met een sprookjesboekachtige uitstraling. Heldere beekjes, oude wouden, natuurstenen bruggetjes en heuvelachtig heidegebied, afgewisseld met ruige granieten heuvels. Exmoor daarentegen is bekend om zijn mooie kust, zijn mooie bossen en zijn romantische dorpjes.

Klik hieronder op Noord-Engeland, Midden-Engeland of Zuidoost-Engeland om nog meer inspiratie op te doen!