Om met je eigen auto, caravan of camper naar het Verenigd Koninkrijk te gaan, is een oversteek over het Kanaal of de Noordzee onvermijdelijk. Nu kan dat natuurlijk via de Eurotunnel bij Calais in Frankrijk naar het Engelse Dover maar er zijn ook meerdere ferry maatschappijen die op verschillende routes overtochten verzorgen. Afhankelijk van de route en tijdsduur, zijn er meerdere faciliteiten aan boord van deze schepen waaronder diverse restaurants, bars, winkels tot zelfs bioscopen. Bij een eventuele nachtvaart is er een ruime keuze van soorten hutten voor ieders budget en reissamenstelling. Niet iedere maatschappij vaart op elke route en uiteraard zijn er binnen het Verenigd Koninkrijk ook nog routes onderling mogelijk tussen Engeland, Ierland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

EUROPOORT – HULL

De route Europoort – Hull is een bekende route om met een nachtvaart het Verenigd Koninkrijk te bereiken. De Britse rederij die hier vaart is P&O Ferries, één van de grootste aanbieders voor overtochten naar het Verenigd Koninkrijk. De haven bevindt zich in de drukke haven nabij Rotterdam maar is goed aan te rijden. De schepen op deze route bieden veel faciliteiten aan voor een comfortabele overtocht zoals restaurants, bars, winkels en een ruime keuze aan verschillende soorten hutten met of zonder zeezicht. Denk aan de standaard hut voor een voordelige overtocht, maar ook Premier hut of een Club of Club State hut is mogelijk met meer opties en luxe. Reis je met je trouwe viervoeter, dan zijn er ook speciale arrangementen mogelijk net als familie hutten. Het voordeel van een nachtvaart is dat je fris en uitgerust aan komt en direct je route kunt vervolgen via het uitgebreide wegennetwerk van Engeland.

IJMUIDEN – NEWCASTLE UPON TYNE

Deze route is eveneens een nachtvaart maar dan met de Scandinavische rederij DFDS Seaways. De rederij heeft een hele lange geschiedenis en is actief op meerdere routes. De route verbindt de Nederlandse havenstad IJmuiden met Newcastle Upon Tyne. Deze stad in Noordoost Engeland wordt meestal afgekort Newcastle genoemd. Voor de reizigers die wat noordelijker in Nederland wonen, wordt deze route vaak als optie gekozen maar ook als je bestemming midden Engeland is of noordelijker, is deze route een fijne manier om uitgerust door te reizen. Met name voor een autorondreis naar Schotland is deze route ideaal. Ook de schepen van DFDS zijn voorzien van alle gemakken en faciliteiten zoals keuzes in restaurants, bars en onboard entertainment. De schepen zijn ruim ontworpen wat zorgt voor een prettige overtocht en een uitgeruste aankomst. Er zijn meerdere soorten hutten te boeken, afhankelijk van je budget en gezelschap, van comfortabele hutten met of zonder zeezicht tot de meest luxe suites. Ook voor reizen met huisdieren zijn er bij DFDS meer dan genoeg mogelijkheden.

DUINKERKE – DOVER

Vanuit de Franse haven in Duinkerke kun je met een relatief korte overtocht het Britse Dover bereiken. Deze route vaart iedere dag meerdere keren af voor zowel voor vracht als voor andere reizigers, zowel voor woon-werk verkeer, zakelijk als vakantiegangers. Op Duinkerke – Dover wordt de overtocht ook door DFDS Seaways verzorgd. De schepen zijn anders uitgerust dan de nachtvaart IJmuiden – Newcastle, de duur van de overtocht is maar zo’n 2 uur en biedt dus vooral veel gemak op het gebied van even opladen met een hapje en drankje, de benen strekken en voor een sanitaire stop tijdens je route. Hou er wel rekening mee dat de reistijd vanuit Nederland naar Duinkerke gemiddeld zo’n 3 a 3,5 uur is. Maar hiermee ‘bespaar’ je wel wat tijd op zee en kan afhankelijk van je bestemming een prima alternatief zijn voor de nachtvaarten. Uiteraard kun je gedurende je reis ook een hotelovernachting in de buurt van een van de havensteden zoeken om even uit te rusten.

CALAIS – DOVER

Op slechts een half uur rijden van Duinkerke ligt nog een Franse havenplaats, namelijk Calais. Ook van hieruit vertrekken er heel de dag door schepen voor een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk. Ook hier vaart DFDS Seaways met enkele van hun schepen maar ook P&O Ferries is in deze haven actief. Beide maatschappijen zorgen ervoor dat je in 90 minuten de overtocht hebt gemaakt en bieden uiteraard de nodige voorzieningen aan boord aan om je overtocht comfortabel te maken. Denk hierbij aan restaurant, koffie bars, winkels en verschillende ruimtes waar de kinderen zich even kunnen vermaken en de beentjes kunnen strekken. Bij goed weer is het ook mogelijk naar buiten te gaan en even heerlijk uit te waaien en wat frisse zeewind te pakken. Bij aankomst in Dover ben je vlot op de M20 om via de M25 en London de route te vervolgen.

CAIRNRYAN – LARNE

Ook zijn er natuurlijk binnenlandse routes waar een overtocht mogelijk is. Zo bestaat het Verenigd Koninkrijk uit Engeland, Wales, Ierland, Schotland en Noord-Ierland en deze landen worden ook gescheiden door water. Zo is er de route tussen het Schotse Cairnryan naar het Noord Ierse Larne, een relatief korte overtocht. Maar deze korte overtocht is wel een echte afwisseling tussen deze landen en ideaal om een rondreis te maken in het Verenigd Koninkrijk. Zo kun je mooi je route vervolgen van Schotland naar Noord-Ierland om bijvoorbeeld daarna af te reizen naar de zuid kust. Op deze route wordt er ook door P&O een overtocht aangeboden met de welbekende kwaliteit en service. De overtocht duurt ongeveer 2 uur en aan boord is meer dan genoeg te doen om ontspannen deze tijd door te komen.

IERLAND

Buiten de route Cairnryan – Larne zijn er nog enkele mogelijkheden om met een boot de overtocht te maken naar Ierland waarmee je je eigen auto kunt meenemen. Deze worden uitgevoerd door Irish Ferries en betreffen de overtochten tussen Holyhead in Wales en Dublin en de overtocht van Pembroke in Wales naar Rosslare. Ook de schepen van Irish Ferries zijn voorzien van alle gemakken en faciliteiten. De afgelopen jaren heeft de maatschappij ruim geïnvesteerd in de vloot en dat is zeker te merken. De route Holyhead – Dublin duurt ongeveer 3,5 uur en vertrekt tot 4 keer per dag. De route Pembroke – Rosslare duurt 4 uur en gaat twee keer per dag.

ISLE OF WIGHT

Een andere populaire bestemming als onderdeel van een rondreis of als eindbestemming van je vakantie is Isle of Wight, een prachtig eiland aan de zuidkust van Engeland en ook een populaire plek voor de Britten zelf om te bezoeken. Er zijn twee grotere rederijen die een overtocht verzorgen. Wightlink biedt overtochten aan tussen Lymington en Yarmouth en van Portsmouth naar Fishbourne. Relatief korte overtochten en ideaal om te genieten van de mooie vergezichten langs de kustlijn. De andere maatschappij is Red Funnel en vaart met een verbinding tussen Southampton en East Cowes.

Reisfabriek lezers boeken met korting

Ben je er na het lezen van dit artikel uit? Boek dan via House of Britain je overtocht met € 15 korting. Gebruik kortingscode REISFABRIEK15 en de korting wordt direct toegepast.