Liverpool, muziek, voetbal & gezelligheid

Liverpool ligt op 30 treinminuten ten westen van Manchester aan de noordwestkust van Engeland. De stad was ’s werelds belangrijkste handelshaven en de stad barst dan ook van de maritieme geschiedenis. Liverpool staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is tevens UNESCO City of Music en heeft een levendig centrum voor beeldende kunst. Deze stad deinst niet terug voor risicovolle en aangrijpende creativiteit. In 2018 vierde Liverpool zijn 10-jarig jubileum sinds het in 2008 ‘European Capital of Culture’ is geweest. Een aantal gebouwen in de stad, die vroeger van groot belang waren, worden vandaag de dag nog steeds gebruikt. Zo vind je in het voormalige rum- en tabaksmagazijn nu het Titanic Hotel & Spa en zit het Tate Liverpool in een voormalig dokhuis. Op de plek van de Baltic Market stond vroeger een brouwerij en in de wijk ‘Rope Walks’, waar vroeger touw werd geproduceerd, kun je nu tot in de vroege uurtjes cocktails drinken. De wijken ‘Rope Walks’ en ‘Baltic Triangle’ staan ook bekend om hun vele street art. In deze hippe wijken kun je dus zeker wat mooie muurschilderingen bekijken en fotograferen. Bezoek de iconische klokkentoren ‘Royal Liver Building’, thuisbasis van de beroemde Liver Birds ‘Bella en Bertie’ of geniet samen met fans van over de hele wereld van een wedstrijd van de voetbalclubs Liverpool en Everton en krijg een rondleiding door het voetbalstadion.

The Beatles: Strawberry Fields Forever

In Liverpool ontkom je niet aan de geschiedenis van The Beatles want dit is de stad waar de heren Ringo Starr, Paul McCartney, John Lennon en George Harrison vandaan kwamen. Zo is er in Royal Albert Dock een museum ‘The Beatles Story’ waar je door middel van een interactieve rondleiding langs de gehele geschiedenis van deze populaire band gaat. Beeldfragmenten, memorabilia en natuurlijk veel muziek van het ontstaan van de band, de successen, zowel hoogtepunten als tegenslagen en het stoppen van de band. Als alternatief of bonus kun je ook nog The Beatles Walk doen, deze begint bij het standbeeld van The Beatles op Pier Head en loopt langs de huizen waar ze zijn opgegroeid, langs kunst die met The Beatles te maken heeft en eindigt bij The Cavern Club. Bij The Cavern Club begon het allemaal voor de band en is nog steeds veel live muziek te vinden, vooral van The Beatles coverbands.

In het Cunard Building aan het waterfront in Liverpool vind je het British Music Experience, een museum vol over de rijke Britse muziekgeschiedenis van 1944 tot het heden. Met meer dan 600 objecten en 100 uur aan digitale content is er gegarandeerd enkele uren vermaak voor jong en oud. Het leuke van dit museum is dat het niet alleen is opgebouwd in tijdsperiodes zoals bijvoorbeeld jaren of decennia maar ook in gebeurtenissen. In iedere galerij is er een interactieve tijdslijn die je met voorwerpen zoals kostuums en instrumenten, media berichten, memorabilia en visuele aspecten door die periode begeleidt. Enkele voorbeelden van galerijen zijn Showcases and Timelines, Hey DJ where it’s at en Anatomy of a Pop star. Dat je er unieke voorwerpen kunt aantreffen is een feit, denk aan enkele van de meest extravagante brillen van Elton John, outfits van de Spice Girls, een kostuum van David Bowie of wat dacht je van Noel Gallagher’s gitaar. Of de gitaren van Keith Richards, Bill Wyman, Pete Townsend en Brian May, Amy Winehouse’s jurk en een Woodstock outfit van Roger Daltrey. Daarnaast heb je in de Interactive Instrument Studio de mogelijkheid om allerlei muziekinstrumenten te bespelen, neem je zangtalent op in een stemhokje of voel je een dj of producer en leer een muziekstuk te mixen.

Rond het Royal Albert Dock vind je naast The Beatles Story nog een aantal andere interessante musea. Neem een kijkje in het Tate Liverpool met een grote collectie aan moderne kunst. Je kunt het museum gratis bezoeken, enkel voor een aantal exposities moet je betalen. Als je het maritieme verleden van de stad interessant vind, dan is een bezoek aan het Merseyside Maritime Museum een aanrader. Highlights van dit museum zijn modelschepen, schilderijen, grote objecten en een expositie over de Titanic. Naast dit museum ligt het International Slavery Museum, dat net zo interessant is. Middels schilderijen, voorwerpen en interactieve tentoonstellingen kom je te weten hoe het leven in West-Afrika is geweest en hoe tot slaaf gemaakte Afrikanen werden meegenomen om op plantages in Amerika te werken.

“So ferry, cross the Mersey. 'Cause this land's the place I love. And here I'll stay.”

Dat de Scousers de Mersey in hun hart hebben, mag duidelijk zijn. Gerry and the Peacemakers hebben er in 1964 zelfs een liedje naar vernoemd. Een boottocht over de Mersey dient dan ook onderdeel te zijn van de stedentrip naar Liverpool. Strijk neer op het bovendek, laat de wind door je haren waaien en geniet van de schitterende skyline van Liverpool. Je ziet gelijk de diversiteit van de stad, die veel verder gaat dan enkel muziek waar Liverpool zo nauw mee verbonden is. De kleurrijke sightseeing boot kun je niet missen en neemt je mee over de Mersey tijdens een 50 minuten durende tour. Je kunt ook een kaartje kopen waarbij je de U-boat Story bezoekt, waarbij je een uniek kijkje krijgt binnen in een onderzeeër.

Shoppen & voetbal

Shoppers kunnen hun hart ophalen in Liverpool ONE. Dit winkelcentrum ligt in het hart van de stad en heeft naast grote winkelketens ook een aantal restaurants waar je een hapje kunt eten. Het straatbeeld van Liverpool biedt een hoop gezelligheid. In de winkelstraten zijn opkomende bandjes muziek aan het spelen en trekken dan ook veel publiek. Zeker op een mooie lentedag is het heerlijk vertoeven op de trappen van het winkelcentrum met een kopje coffee-to-go in je hand en de muziekklanken van een akoestische band op de achtergrond.

Zeg je Liverpool, dan denk je natuurlijk aan voetbal. Welke andere Engelse stad is zo verbonden met het Engelse voetbal als Liverpool? Ze hebben er niet één voetbalclub, maar zelfs twee concurrerende voetbalclubs. Dat er verdeeldheid is onder de Scousers is duidelijk te zien aan de kleuren in het straatbeeld; rood voor Liverpool FC en blauw voor Everton. Een stadiontour door Anfield is een ware belevenis voor iedere voetballiefhebber. Je krijgt een kijkje achter de schermen, waarbij je niet alleen de persruimte bezoekt, maar ook de kleedkamers en de spelersruimte. Wandel tenslotte door de spelerstunnel totdat je voor het gigantische voetbalveld staat.