Shop till you drop in Leeds

Leeds ligt op een uurtje treinen ten westen van Hull en ligt aan de rivier de Aire en er wonen bijna een half miljoen mensen. De stad was vroeger een groot handelscentrum voor de productie van wol, dit heeft ervoor gezorgd dat Leeds vandaag de dag een geroemde winkelstad is. Het onlangs geopende Victoria Quarter is een winkelarcade met boetieks en bekende winkelketens. Kirkgate Market is de grootste overdekte markt van Europa en staat bekend om zijn internationale street food. Het monumentale Leeds Corn Exchange huisvest onder het koepelvormige dak diverse lokale zelfstandige winkeliers, eetgelegenheden en vintage markten. The Tetley is een museum in een voormalige brouwerij waar je hedendaagse kunst kunt bekijken. Wees maar niet bang dat je alleen op pad kan voor architectuur, musea en eten want Leeds heeft ook een erg spannend uitgaansleven! Ontdek in heel de stad rooftopbarretjes en clubs waar het ’s avonds genieten is met live muziek en cocktails. Vanaf een van de vele rooftopbars geniet je van een spectaculair uitzicht over de stad in combinatie met gezelligheid, muziek en liefdevol gemaakte drankjes. Voor verfijnde glamour ga je bijvoorbeeld naar Angelica, Sky Lounge, Alchemist, Issho of East 59th. Als je meer van casual houdt, dan zouden Belgrave Music Hall en Headrow House bovenaan je lijstje moeten staan. Ook The Calls is een gedeelte van de stad waar je in de avonduren goed kunt vertoeven. Niet alleen vind je hier hippe restaurants, maar ook genoeg trendy pubs voor een heerlijk drankje.

Monniken & ruïnes

Naast de rivier de Aire tref je in Kirkstall één van de meest indrukwekkende bouwwerken van en rondom Leeds. Deels opgeslokt door de natuur en ondertussen niet alleen gratis te bezoeken maar ook met een herbestemming voor vele activiteiten zoals kerstmarkten, Halloween vertoningen, evenementen en zelfs als openluchtbioscoop. Dit gigantische klooster werd in de 12e eeuw gebouwd en was het thuis voor de Cisterciënzermonniken welke hier in zeer sobere omstandigheden leefden. In de 16e eeuw werd het gigantische klooster gedeeltelijk verwoest door het bewind van Henry VIII. Uiteindelijk is het klooster in 1889 teruggegeven aan de stad Leeds, de stad heeft het na talloze restauraties in 1895 heropend voor het publiek. De huidige ruïnes en het omliggende terrein liggen op slechts 20 busminuten vanaf de stad en is een aanrader om te bezoeken. Binnen de meest complete abdij van Engeland vind je bordjes met informatie over het leven in het klooster en over de indeling van het gebouw. Bijzonder om je in te kunnen leven hoe het leven hier vroeger moet zijn geweest. Daarnaast is het ook leuk vertoeven rondom het klooster voor bijvoorbeeld een wandeling of picknick of kun je een van de evenementen bezoeken die er georganiseerd worden.

Hé big spender...

Leeds is een Walhalla voor shoppers. Je vindt er niet alleen winkelstraten en winkelcentra maar ook overdekte markthallen en indrukwekkende Victoriaanse winkelarcades. Met hun marmeren vloeren en gouden accenten zijn de winkelarcades een lust voor het oog. Je kunt hier zeker iets unieks kopen in een van de vele kleine boetiekjes of luxe winkelketens. Queens Arcade, Thornton’s Arcade, Grand Arcade en het prachtige Victoria Quarter zijn allemaal overspoeld met geschiedenis, maar elk met hun eigen unieke sfeer en identiteit. Victoria Gate is de nieuwste arcade en het bekroonde ontwerp van dit theater voor detailhandel is gebaseerd op de Victoriaanse arcades die alle winkelgebieden van de stad met elkaar verbinden. In Kirkgate Market draait het over het algemeen om eten. Je kunt er allerlei streekproducten kopen en er is zelfs een stand dat vroeger het allereerste Britse filiaal van Marks & Spencers was. Even bijzonder is het monumentale pand van Leeds Corn Exchange waar, de naam zegt het al, vroeger graan werd verhandeld.

Een stukje geschiedenis

Een leuke manier om je in Leeds te verplaatsen is met de water taxi. Vanaf Granary Wharf (bij het centraal station) gaat elke 15 minuten een water taxi naar Leeds Dock. Neem deze water taxi bijvoorbeeld om het Royal Armouries Museum te bezoeken. Dit museum is gratis toegankelijk en biedt een enorme collectie wapenuitrustingen uit alle tijden en winstreken. Een van de meest populaire items die het museum bezit is het harnas van Koning Henry VIII. Ook de enorme olifant die de ruimte vult is een echte eyecatcher.

Het symbool van Leeds is de uil, dat als wapenschild wordt gezien. De uil is op maar liefst 25 plekken in de stad terug te vinden en het is dan ook ontzettend leuk om een speurtocht langs deze uilen te maken. Weet jij ze allemaal te spotten? De reden dat Leeds geobsedeerd is door deze vogel is begonnen bij de eerste wethouder van Leeds, Sir John Savile. De familie van de Fransman arriveerde in het Verenigd Koninkrijk nadat ze van Willem de Veroveraar enorme stukken land in Yorkshire hadden gekregen, omdat ze hem steunden in de Slag om Hastings in 1066. Hij besloot om uilen mee te nemen toen hij zijn wapen ontwierp, maar het is niet duidelijk waarom. Sommige mensen denken dat hij ze koos vanwege de Griekse godin Athena, die vaak werd afgebeeld als een uil. Terwijl anderen denken dat hij gewoon van uilen hield.

Kunstliefhebbers zijn ook fan van Leeds door het grote aantal musea dat je hier vindt. Aan Victoria Square vind je maar liefst drie musea en kunstgalerieën naast elkaar; Craft Centre and Design Gallery, Leeds Art Gallery en Henry Moore Institute. Allemaal bieden ze een dynamische kunstcollectie en wisselende exposities. Leeds Art Gallery is de grootste van deze drie galerieën en heeft de belangrijkste collectie aan moderne en hedendaagse Britse kunst.

Voor een stukje Britse geschiedenis heeft Leeds genoeg te bieden met een aantal historische huizen en landgoederen in de buurt van het stadscentrum, waaronder Harewood House, Lotherton en Temple Newsam. Lothertons Wildlife World heeft dieren van over de hele wereld en op het terrein van Temple Newsam is er een boerderij met zeldzame rassen. Harewood House, een van de Treasure Houses of England, bevindt zich in een spectaculair door Capability Brown ontworpen landschap. Dit geliefde landhuis is een van de meest populaire trekpleisters van Yorkshire en is vaak bezocht als onderdeel van een stedentrip naar Leeds.