Ontdek de Engelse Zuidkust

De zuidkust van Engeland is officieel de zonnigste plaats van het Verenigd Koninkrijk. Zuid-Engeland is gemakkelijk per vliegtuig, trein en ferry te bereiken en met bijna 500 kilometer aan kustlijn, twee nationale parken en vijf gebieden die zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is deze regio de ideale vakantiebestemming! Liefhebbers van lekker eten en drinken kunnen de beste Britse wijnen ontdekken en genieten van lokale bieren en gerechten in de authentieke pubs. De zuidkust van Engeland is de perfecte keuze voor een relaxte korte vakantie of een langere reis. Met accommodaties die binnen alle budgetten passen, vind je gegarandeerd een hotel, B&B of cottage die aan je wensen voldoet. Je kunt er zeker van zijn dat je tijdens je vakantie aan de Engelse zuidkust herinneringen zult creëren die je de rest van je leven niet meer zult vergeten.

Canterbury

Kent, het Engelse graafschap dat beter bekend staat als “De tuin van Engeland” en dat niet voor niets zo wordt genoemd. Kent biedt het gehele jaar een prachtige natuur met de vele tuinen en imposante kastelen. In Kent vind je Canterbury, een prachtige historische stad met een Middeleeuws centrum. Canterbury heeft voor ieder wat wils zoals de vele speciaalzaakjes in High Street en grote bekende winkels in het Whitefriars Centre, antiekwinkels in de oude smalle straatjes en veel leuke delicatessen winkeltjes, restaurants en pubs.

Canterbury Cathedral
De beroemdste kathedraal van Engeland is de Canterbury Cathedral. Hier zetelt de aartsbisschop van Canterbury, primaat van de Anglicaanse Kerk. De geschiedenis van deze kathedraal begint al in het jaar 597 en is uitgegroeid tot een belangrijk bedevaartsoord. Veel pelgrims vanuit de hele wereld komen hierheen vanwege het monument van Thomas Becket, de aartsbisschop die hier in 1170 is vermoord door handlangers van de koning. De Canterbury Cathedral is zeker een bezoek waard! Bekijk dit indrukwekkende bouwwerk met de prachtige glas in lood ramen, middeleeuwse muurtekeningen, de Benedictijnse priorij en de vele graven van bijzondere Engelsen die je hier kunt vinden.

Brighton

Één van de grootste en bekendste badplaatsen van het Verenigd Koninkrijk is Brighton. En deze stad is kleurrijk, bruisend en onconventioneel. Aan het einde van de 18e eeuw was Brighton de favoriete kustbestemming van de Engelse Prince Regent en dat heeft zijn sporen achter gelaten. Typische Regent architectuur is het resultaat met mooie kerken en parken met grandeur. Dat je niet alleen aan het strand hoeft te liggen, is al snel duidelijk! Talloze bezienswaardigheden sieren deze culinaire strandplaats. Denk aan de Brighton Royal Pavillion die gebouwd werd voor Koning George IV; gebouwd eind 18e eeuw, begin 19e eeuw in een Oosterse Mughal stijl. Of het oude centrum waar in de smalle straatjes genaamd “The Lanes” een enorme verscheidenheid van kleine winkeltjes, cafe’s en jazzclubs te vinden zijn.

Brighton Pier
Een van de bekendste bezienswaardigheden moet wel de Brighton Pier zijn! In het midden van de 8 kilometer lange kustlijn van Brighton en Stove staat deze iconische 500 meter lange pier, gebouwd in 1899. Je kunt hier niet alleen terecht voor Fish&Chips en een biertje in de vele bars en restaurants, maar de pier staat vol entertainment. Een grote speeltuin voor de kleine kinderen, Arcade speelhallen voor de grote kids en voor de echte spanningzoekers een heuse achtbaan!

Portsmouth

Portsmouth is een bestemming die je gezien moet hebben tijdens je bezoek aan Groot-Brittannië. De stad heeft attracties van wereldklasse, spectaculaire evenementen, een groot cultureel aanbod en toffe locaties om te verblijven. Portsmouth heeft een fantastische ligging aan de zuidkust van Engeland en het is dan ook een ideale locatie om het nabij gelegen platteland, stranden, dorpjes en historische steden te verkennen. Vanaf de iconische Emirates Spinnaker Tower heb je een adembenemend uitzicht over de stad en omstreken of ga shoppen bij Gunwarf Quays met meer dan 90 winkels en 30 bars en restaurants. Portsmouth heeft directe bootverbindingen met Frankrijk en Spanje en vanaf de luchthaven in Southampton en de grotere luchthavens in Londen, Heathrow en Gatwick is de stad ook makkelijk te bereiken. Daarnaast zijn er directe trein- en busverbindingen tussen Portsmouth en Londen.

Portsmouth Historic Dockyard
In het centrum van Portsmouth ligt de Portsmouth Historic Dockyard met de historische schepen Mary Rose, HMS History, HMS Warrior 1860 en M.33. De HMS Warrior was het eerste oorlogsschip met een ijzeren romp. Ook is Portsmouth de thuishaven van de HMS Victory, het vlaggenschip van de bekende Admiraal Nelson. Dit schip ligt al sinds 1922 in Portsmouth in het oudste droogdok ter wereld. Deze stad en de zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom heeft Portsmouth ook een uitgebreid maritiem verleden! Behalve de Historic Dockyards kun je ook de National Museum of the Royal Navy bezoeken, het D-Day Story Museum en het nabij gelegen Henry VIII’s Southsea Castle.

Devon

Devon is één van de mooiste graafschappen van Engeland en de moeilijkste beslissing die je tijdens je bezoek aan dit gebied moet nemen, is wat je als eerste wilt bekijken! Je vindt hier niet alleen de mooiste stranden, ruig heideland en prachtige natuur, maar ook de nationale parken Dartmoor en Exmoor Ook historische gebouwen, ruïnes en landelijke dorpjes. Devon wordt ook wel eens de Engelse Riviera genoemd vanwege het milde zeeklimaat. Bezoek het iconische Corfe Castle, een ruïne uit de 11e eeuw en gebouwd in opdracht van Willem de Veroveraar of ga mee met de stoomtrein vanuit Swanage voor een ritje van 10 kilometer terug in de tijd.

Jurassic Coast
De Jurassic Coast is de eerste natuurlijke werelderfgoed locatie van Engeland, met 95 kilometer aan prachtige kustlijn, rijk aan fascinerende geologische kenmerken en populair om te wandelen, klimmen, fossielen zoeken en vogels kijken. De rotsformaties bevatten 185 miljoen jaar aan geschiedenis en onderzoeken in dit gebied hebben wereldberoemde ontdekkingen opgeleverd. Zoals alle kustlijnen met grote steile kliffen, vindt hier ook kusterosie plaats. Onlangs schoof er zelfs een stuk van 400 meter de zee in, de ergste aardverschuiving in 100 jaar!