Schotland

Sommige landen moet je minstens één keer bezocht hebben en één van die landen is Schotland. Het land met ruim 5 miljoen inwoners is niet voor niets een zeer populaire bestemming. Onderdeel van het Verenigd Koninkrijk maar wel met eigen rechtsstelsel, eigen vlag, Schots ontwerp van de Britse pond en een eigen binnenlands bestuur. Zeker de prachtige hoofdstad Edinburgh is een must see tijdens je reis, de historische stad staat bekend om zijn gastvrijheid, winkels, festivals, musea en prachtige monumenten, zoals het zeer indrukwekkende Edinburgh Castle. De honderden pubs en het feit dat Edinburgh een universiteitsstad is, verklaren de gemoedelijke sfeer van Edinburgh.

De Schotse hooglanden zijn ronduit spectaculair te noemen. De fantastische vergezichten, de afgelegen ‘glens’ (valleien) en de donkere, diepe ‘lochs’ (meren) maken Schotland tot één van de mooiste bestemmingen ter wereld. Maar de lieflijke Lowlands doen in schoonheid niets onder voor de Hooglanden. De Royal Deeside staat bekend om zijn prachtige kastelen, die je via de kastelenroute kunt bezoeken. De Speyside is de plaats die whiskyliefhebbers niet over mogen slaan: meer dan de helft van de Schotse malt whisky distilleerderijen vind je in dit gebied.

De Schotse Borders zijn een nog redelijk onontdekt gebied. Hier, net boven de grens, lagen de Engelsen en Schotten eeuwenlang met elkaar in de clinch. Resultaat: een reeks prachtige burchten en versterkte abdijen, die een bezoek zeker waard zijn. Maar dit mooie heuvelgebied leent zich ook uitstekend voor wandel- en fietstochten. Het unieke landschap van Schotland gecombineerd met de rijke Schotse tradities van muziek, mythen, clans en kilts staan garant voor een ‘anders-dan-anders’ vakantie. Een vakantie die je niet snel zult vergeten!

Edinburgh

Edinburgh, dé festivalstad en een fantastische stad voor een city trip! Tweeduizend jaar geschiedenis zit verstrengeld in het oude stadsdeel en uitstekende voorbeelden van 18e-eeuwse elegantie en ruimtelijke ordening vind je in de nieuwe stad. Schotlands hoofdstad verwierf roem voor haar gastvrijheid, winkels, zomerfestivals, uitstekende (kunst)musea en monumenten. De Lothians, het gebied ten westen en ten oosten van Edinburgh zou je het 'platteland' van Schotland kunnen noemen. Een gebied met een eindeloos prachtige kust, een waslijst aan attracties en een mooie natuur, ideaal voor wie rustig en probleemloos wil wandelen en fietsen. Enkele bezienswaardigheden die op je lijstje niet mogen ontbreken zijn Edinburgh Castle, Royal Yacht Britannia, Glenkinchie Distillery en The National Museum of Scotland.

Old Town
Het oudste deel van Edinburgh, dat hoofdzakelijk bestaat uit een stratenplan uit de middeleeuwen, staat bekend als Old Town. Veel originele gebouwen zijn met een grote brand in de 19e eeuw verloren gegaan en hiervoor in de plaats zijn er grote hoge huizen voor teruggebouwd. Old Town is nog steeds een bruisende binnenstad bezocht door vele toeristen en gebouwd op een uitgedoofde vulkaan. Het hoogtepunt is de Royal Mile, een steile straat vol traditionele pubs, souvenirwinkeltjes en kleine musea verdeeld over de (zij)straatjes Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate. Bij Edinburgh Castle worden de kroonjuwelen van Schotland bewaard en het paleis van Holyroodhouse is de Schotse residentie van de koningin.

Glasgow

Vergeet alles wat je weet over het vroegere Glasgow, de stad heeft sinds 1990 een nieuw gezicht gekregen en bloeit nog steeds verder open en is inmiddels dé architectuur-, cultuur- en winkelstad van Groot-Brittannië. Geniet van de prachtige gebouwen en theehuizen van Charles Rennie Mackintosh. Oude gebouwen zijn omgetoverd tot moderne shopping centers en wat betreft de musea zijn de meest uiteenlopende kunstverzamelingen te bewonderen. Muziekliefhebbers, Foodies en echte zeeverkenners komen allemaal aan bod in deze boeiende stad. Wil je de drukke stad even ontvluchten, dan neem je de toeristenroute door de groene Clyde Vallei, ten zuiden van Glasgow, om pittoreske stadjes en dorpen te vinden. Mis ook niet de Glasgow Cathedral en de oude katoenfabriek New Lanark die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Mocht het weer de planning omgooien dan is het Glasgow Science Centre een erg leuk alternatief.

Glasgow Science Centre
In het Clyde Waterfront Regeneration gebied op de zuidoever in Glasgow kun je het populaire wetenschappelijke museum vinden. In een van de meest futuristische gebouwen van de stad, in 2001 geopend door koningin Elizabeth, bevindt zich verspreid over drie ruimtes het Glasgow Science Centre. Je hebt er de Science Mall, wat lijkt op een gekantelde romp van een schip, een IMAX bioscoop en de Glasgow Tower. De Science Mall telt drie verdiepingen en ruim 250 tentoonstellingen over de wetenschap. De bioscoop leert je meer over het universum op een enorm scherm van 25 meter bij 19 meter.

Highlands

Natuur, whisky, meren en eilanden... Als er in Europa nog ongerepte, wilde natuur bestaat, dan is het wel in de Schotse Highlands. De ruige schoonheid van de bergen, de stilte in de heidevlaktes, de onbeschrijfelijke vergezichten, de grillige kust met die verrassende baaien en rustige vissersdorpen en de exotische aanblik van de eilanden in de verte... men moet het minstens eenmaal in zijn leven gezien hebben. Als whisky liefhebber ga je naar de Speyside en Moray regio. Hier kun je de Malt Whisky Trail volgen langs de 7 whisky distilleerderijen. Of het Spirit of Speyside whisky festival bezoeken om meer te leren en te proeven van de Schotse whisky! Gaat de oostkust prat op zijn milde klimaat en geringe regenval, de spectaculaire westkust steelt vooral de fotogenieke show. Natuurlijk is er Nessie, het monster. Skye is zowat de 'samenvatting van Schotland' en etaleert een aantal van de meest indrukwekkende landschappen: scherpe heuvels, schilderachtige kusten, een whisky distilleerderij en heel wat bezienswaardigheden. De hoogte in op Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië, toer door Fort William en verken de 100 kilometer lange vallei Great Glen.

Jacobite Steamtrain
Ongetwijfeld één van de meest gewilde en bekendste attracties van Schotland is de klassieke stoomtrein van de West Highland Railway. De stoomtrein gaat van Fort William naar Mallaig, een route van 84 mile door het prachtige Schotse landschap. Nu is een tocht met een stoomtrein altijd een leuke bezigheid maar de populariteit van de Jacobite is zonder meer te danken aan de films van Harry Potter, want de trein en route worden veel gebruikt in de films als de jonge tovenaars van Platform 9 ¾ naar Zweinstein reizen. De trein rijdt niet het gehele jaar vanwege de weersomstandigheden en vanwege de populariteit is van te voren reserveren een absolute must. Maar eenmaal aan boord is het genieten geblazen met als hoogtepunt het bekende Glenfinnan viaduct, welke ook een prominente rol speelt in de Harry Potter films.

Midden-Schotland

De streek rond Aberdeen - Royal Deeside, een prachtig dal omzoomd door berkenbossen - staat bekend als 'het kastelenland'. Hier pronkt o.a. ook Balmoral Castle, het zomerverblijf van de koningin. Maar dat is slechts één van de vele schitterende huizen en kastelen die je via de kasteelroute kunt bezoeken. Met meer dan 240 kilometer kust schenkt dit gebied je prachtige beelden (en voortreffelijke visgerechten). In het noorden liggen de grootse, met heide overgroeide heuvels van de Grampians. Zo rij je overigens het Eden van de whiskyliefhebber binnen: Speyside. Meer dan de helft van de Schotse malt whisky distilleerderijen liggen hier rond de Rivier Spey en haar zijriviertjes. Je kunt ze uiteraard bezoeken en proeven.

De stad Aberdeen staat bekend als de Granieten Stad. Aberdeen kent een zeer onderscheidende architectuur, met veelvuldig gebruik van graniet dat schittert in het zonlicht. Slenter over Union Street waar zich 800 winkels, bars en restaurants bevinden, relax in een van de vele parken of bezoek een museum of galerie.

Perthshire is 'Het hart van Schotland', 'Het land van de grote bomen'... Als je alles wilt zien waar Schotland zo bekend door is, dan moet je een tijdje in dit gebied rondtoeren. De met sneeuw bedekte hoge toppen van de legendarische Grampian Mountains en de beboste hellingen zorgen voor uitzonderlijke vergezichten. Rivieren en stille meren maken Perthshire voor vissers onvergetelijk. Kleine aantrekkelijke dorpen en steden als Aberfeldy en Pitlochry zijn ideale uitvalbasissen voor ontdekkingstochten. Het kleine, fiere Fife ten zuidoosten van Perthshire, gaat prat op zijn grenzen. Die stammen nog uit de tijd van de Picten, toen dit een onafhankelijk koninkrijk was. Dit is het 'bedevaartsoord' van alle golffanaten, met St Andrews als centrum.

Castle Trail
Deze route gaat door een gebied met de meeste kastelen per hectare van het Verenigd Koninkrijk en brengt je in een paar dagen langs 19 van de meest bekende kastelen van Schotland. Dit is dan ook een echte aanrader als je fan bent van kastelen, ruïnes en landhuizen! De route start vanaf Aberdeen naar Stonehaven om allereerst de ruïnes van Dunnottar Castle te bezoeken, gelegen op een klif 50 meter boven de Noordzee waar je met een beetje geluk papegaaiduikers en dolfijnen kunt zien langs de kustlijn.

Bezoek daarna Crathes Castle in Banchory, een klassiek sprookjesachtig kasteel met indrukwekkende wenteltrappen naar de kamers met beroemde geschilderde plafonds uit de Jacobeaanse tijd. Het kasteel ligt op een groot landgoed met veel mooie bospadroutes. Iets verderop vind je Drum Castle met de buitengewone ommuurde rozentuin. Nabij Sauchen ligt Castle Fraser, een van de meest grootse kastelen van het gebied. In Tarves tref je Tolquhon Castle, in de 16e eeuw gebouwd door de familie Forbes, en is één van de beste voorbeelden van de zogeheten Jacobeaanse ‘Glorious Tombs’ van Schotland. Vervolgens op de route nabij Methlick het elegante landhuis Haddo House, een Gregoriaans exterieur met een Victoriaans interieur, ontworpen door William Adam en staat bekend om het fijne meubilair en kunstwerken.

Fyvie Castle bij Turriff is een uitstekend voorbeeld van Schotse adellijke architectuur. Terwijl het begon als een eenvoudig kasteel in de 13e eeuw, hebben vijf machtige families er elk aanzienlijk aan toegevoegd tot het zijn huidige vorm bereikte. Binnen is de magnifieke brede trap het meest dramatische kenmerk terwijl een schitterende collectie wapens, wapenuitrusting en schilderijen deel uitmaken van de vele tentoongestelde schatten. Verder naar het noorden in Dalgaty staat Delgatie Castle daterend uit de 11e eeuw. Een bijzonder bezoek is weggelegd voor Kinnaird Head Castle waar het fascinerende Museum of Scottish Lighthouses is ondergebracht. Het kasteel werd gebouwd door de Fraser of Philorth en er werd een Stevenson vuurtoren in gebouwd. Ondertussen dus een museum. In Banff staat een van de architectonische meesterwerken van Schotland, Duff House. Door Adam ontworpen is dit ondertussen een schatkamer en cultureel kunstcentrum. Iets verderop Huntly Castle, bekend als adellijke residentie voor de Gordons en net buiten Elgin; Spynie Palace wat 500 jaar lang de woonplaats was van de bisschoppen van Moray. Op 23 kilometer van Huntly ligt een van de oudste stenen kastelen van Schotland, oorspronkelijk de zetel van de machtige familie Comyn en later de woning van John Stewart die er een Renaissance woning van maakte.

Leith Hall, 11 kilometer ten zuiden van Huntly, is een typische woning van een Schotse laird die overloopt van familieschatten die verzameld zijn gedurende de levens van 10 generaties van de Leith-Hay familie. Het huis werd gebruikt als hulphospitaal gedurende de Eerste Wereldoorlog en een tentoonstelling vertelt het verhaal van militairen en de rol die zij speelden in veldslagen door de eeuwen heen. Richting het zuiden de mooie ruïne van Kildrummy en 27 kilometer verder het poorthuis van Corgarff Castle waar je in de gereconstrueerde barok kamers de sfeer kan beleven van de periode in 1750 toen de Roodrokken van de regering hier gelegerd waren.

In Braemar bezoek je Braemar Castle, de zetel van de Farquharson clan. Deze 17e-eeuwse vesting werd voor het laatst ingericht met vele interessante curiositeiten in de jaren 50 door de flamboyante eerste vrouw van de Laird. Het staat bekend om zijn ongebruikelijke stervormige buitenmuur. Terug in het oosten in Royal Deeside kun je de thuisbasis van het beroemde Balmoral Castle, een vaste favoriet van de Koninklijke Familie, verkennen. Het landgoed is al sinds 1848 in de familie, nadat het werd gekocht door Koningin Victoria. De route eindigt ten oosten van Ballater bij Craigievar, een van de meest iconische en geliefde kastelen van Schotland. Het spektakel van torentjes, waterspuwers en hoge overkraging creëren het sprookjesachtige uiterlijk waarvan wordt gezegd dat het Walt Disney heeft geïnspireerd.