York

De Romeinen noemden het Eboracum, de Vikingen noemden het Jorvik, nu leer je het kennen als York. De stad bestaat al sinds 71 na Christus en is de hoofdstad van het grootste graafschap van Engeland, Yorkshire. En deze stad is één van de meest romantische en sprookjesachtige steden die je als stedentrip of onderdeel van een rondreis kunt bezoeken. York is een goed bewaarde stad met meer dan 2000 jaar aan geschiedenis. Er zijn enorm veel bezienswaardigheden om makkelijk een paar dagen jezelf te vermaken. Zo staat in York bijvoorbeeld één van de grootste middeleeuwse kerken van Noord-Europa, de York Minster. De kerk is de zetel van de aartsbisschop van York en in het bijzonder beroemd om haar gebrandschilderde vensters en wordt beschouwd als de belangrijkste kerk in het noordelijk aartsbisdom van de Anglicaanse Kerk. De kathedraal is niet het enige bouwwerk wat je moet bezichtigen tijdens je bezoek aan York, ook de oude stadsmuren van deze vestingstad zijn te bezichtigen. Je kan ze zelfs gratis bewandelen tijdens een 3,5 kilometer lange wandeling! Of bezoek Clifford’s Tower, een overblijfsel van York Castle, en geniet van een waanzinnig uitzicht.

Middeleeuws winkelen: The Shambles

Een van de bekende straatjes van York is de middeleeuwse winkelstraat ‘The Shambles’ met prachtige vakwerkhuizen van hout. In de middeleeuwen woonden hier veel slagers en daar dankt de wijk de naam ‘Butchers Street’ aan. De bijzondere huizen en winkelgevels geven je het gevoel terug in de tijd te gaan en dat is ook een van de redenen geweest dat J.K. Rowling hier haar inspiratie vandaan heeft gehaald voor ‘Diagon Alley’ oftewel ‘Wegisweg’. Dit is een van de bekende straatjes in veel scenes van de films van Harry Potter. Buiten de talloze winkeltjes die je hier treft, spelen er ook veel straatmuzikanten en is er dagelijks een Shambles Market met 80 kraampjes te bezoeken. Zeker rond de kerstperiode is dit een supergezellig gebeuren!

Eten & Drinken

Vanaf de 18e eeuw speelde handel een steeds grotere rol in de economie van Engeland en rondom York werd een spoornetwerk aangelegd waardoor de stad een waar centrum werd voor nationaal transport. Mede daardoor werd cacao en suiker onderdeel van de geschiedenis van de stad. Een bezoek aan ‘York’s Chocolate Story’ op Kings Square vertelt je het hele verhaal onder andere doormiddel van interactieve schilderijen over het maken van chocolade en alle toepassingen. Bekende chocolade merken uit de stad zijn Kitkat, Smarties en Chocolate Mint.
Dat je niet alleen voor chocolade terecht kan in York, lijkt vrij duidelijk. Deze stad heeft zoveel charme en karakter en dat zie je ook terug in het enorme aanbod van cafe’s, restaurants, pubs, delicatesse winkeltjes en Tea rooms. Een hele bekende is Betty’s Tearoom, waar je hoogstwaarschijnlijk even in de rij moet wachten voor een plekje. Maar de beleving, interieur en het uitgebreide menu is het wachten meer dan waard! Of wat dacht je van de hippe Gin Bar ‘Sutlers’ voor een van die heerlijke Gin&Tonics.


York Brewery
In Groot-Brittannië en Ierland vind je veel brouwerijen en zo ook in York. De brouwerij van York dateert uit de 16e eeuw en is ruim 40 jaar gesloten geweest maar sinds 1996 heeft het zijn deuren weer geopend. De brouwerij bestaat uit 20 grote vaten en je kan het hele brouwproces zien, proeven en ruiken. Naast de vaste ales wordt er iedere maand een speciale ale gebrouwen en zelfs vier keer per jaar een seizoens ale. Het verschil tussen pilsener en ale is dat er bij ale geroosterde gerst wordt toegevoegd wat de koperachtige kleur veroorzaakt. Daarnaast is pilsener ondergistend en ale bovengistend. Wil je hier meer over weten, dan is een rondleiding door de brouwerij een aanrader! Deze tours worden verzorgd door één van de brouwmeesters en kunnen je dus alles vertellen over hun werk en prachtige product. En uiteraard hoort een proeverij aan het einde er zeker bij.

Musea & Kunst

Door de rijke historie van de stad zijn er ontzettend veel activiteiten te vinden. De musea en kastelen vertellen je de geschiedenis van de ‘War of the Roses’. De strijd om de troon van Engeland tussen ‘The House of Lancaster’ met de rode roos en ‘The House of York’ met de witte roos. Of bijvoorbeeld het Castle Museum met de perfect nagebouwde Victoriaanse en Edwardiaanse straten waar je de sfeer van de verhalen van Charles Dickens ervaart. Nog meer behoefte aan spanning en sensatie? Bezoek dan de York Dungeons of ga naar het Jorvik Viking Centre, een ondergrondse ervaring in het centrum van de stad. Het is gelegen op een site waar het graafwerk voor het eerst begon in 1976 en al ruim 15.000 objecten gevonden zijn van de Vikingen uit de tijd dat hun het gebied bestuurden.

National Railway Museum
Vlakbij het treinstation is sinds 1975 het National Railway Museum gevestigd, dit is het grootste treinmuseum van Europa en je kunt dit museum gratis bezoeken! De collectie bevat ruim 100 railvoertuigen waaronder enkele opvallende zoals de koninklijke ‘Furness Railway No.3’ uit 1846 en de wat modernere ‘Flying Scotsman’. Naast de vele railvoertuigen kun je ook een enorme collectie van honderdduizenden andere objecten bekijken die spoorweg gerelateerd zijn. Denk hierbij aan uniformen, spoorwegsignaleringen, meubilair en kunst. Het museum trekt jaarlijks ruim 700.000 bezoekers, meer dan elk ander spoorwegmuseum. Vooral door de permanent tentoongestelde collectie van koninklijke treinstellen. Niet alleen de geschiedenis van het spoor wordt verteld met de prachtige en imposante stoom- en diesellocomotieven, ook wordt er stilgestaan bij het ontstaan van de hoge snelheidstreinen en de cultuur rondom alles wat met de spoorwegen te maken heeft.

Ga je York bezoeken en wil je een aantal bezienswaardigheden gaan bekijken? Dan kan de aanschaf van een York pass voordeel bieden. Klik hieronder op York pass om meer over deze pas te lezen.