Manchester, de geboorteplaats van de industriële revolutie

Op 50 treinminuten ten westen van Leeds ligt Manchester, de geboorteplaats van de industriële revolutie. In het ‘People’s History Museum’, gehuisvest in een Edwardiaans pomphuis, kom je meer te weten over de arbeidersklasse die van Manchester ’s werelds eerste industriële stad maakte. Voor een avondje theater kun je terecht in het Royal Exchange, een plek waar vroeger katoen werd verhandeld of ontdek een rijk erfgoed aan innovatie en uitvindingen in het Science and Industry Museum. Dit museum staat op de plek waar één van de eerste passagierstreinen ter wereld is gebouwd. Manchester is tevens ‘UNESCO City of Literature’ met imposante bibliotheken, waaronder het middeleeuwse Chetham’s en de gotische John Rylands Library. Breng ook zeker een bezoek aan de herontwikkelde waterkant ‘The Quays’ met The Lowry, Imperial War Museum North en MediaCity UK. Duik het lokale leven in op de beroemde pleinen van de stad met de talloze restaurants, pubs en bars en ontmoet de ‘Mancunians’ zoals de inwoners ook wel eens genoemd worden maar pas op voor discussies over welke club beter is, United of City.

Heb je geluk of gewoon goed gepland, dan ben je misschien in het bezit van een kaartje voor een wedstrijd. De stad telt twee clubs namelijk Manchester United en Manchester City. Bij beide clubs kun je een rondleiding krijgen door het stadion om een kijkje te nemen in de catacomben, kleedkamers en op de grasmat onder begeleiding van een ervaren gids. Deze kan al je vragen beantwoorden en misschien wel een foto van je maken. Manchester United heeft ook een gelijknamig museum wat je kunt bezoeken. Het museum vertelt het verhaal van 130 jaar voetbalgeschiedenis met onder andere een interactieve kids zone, talloze shirts, de World Cup finale 1966 bal en de ‘Hall of Fame’. Daarnaast is er nog het National Football Museum, in het Urbis gebouw in het centrum, ’s werelds grootste voetbalmuseum dat gericht is op de totale geschiedenis van het Engelse voetbal. Het zes verdieping tellende gebouw vertelt op iedere verdieping een ander verhaal over het (Engelse) voetbal.

Terug in de tijd...

Een van de meest geliefde schrijfsters uit de Victoriaanse periode is Elizabeth Gaskell, welke vooral realistische romans schreef over de toen eigentijdse sociale problemen. Haar biografie over Charlotte Brönte is een van de beste Engelse biografieën ooit en haar bekendste roman North and South gaat over het contrast tussen het zwaar geïndustrialiseerde Noorden van Engeland en het agrarische Zuiden en alle problemen die daar tussen ontstaan. Het voormalige woonhuis van Elizabeth Gaskell in Manchester is tegenwoordig ingericht als museum met delen van haar werken en geeft je een inkijk in het leven in Manchester in het Victoriaanse tijdperk. Prachtige gerenoveerde kamers, uitstekend verzorgde tuinen, gezellige tearoom en de typische meubels en voorwerpen laten je zien hoe het was en hoe deze geliefde schrijfster destijds leefde.

Spendeer zeker ook wat tijd in de wijk ‘Northern Quarter’. Deze hippe wijk barst van de mooie muurschilderingen en is een must-see voor iedere street art liefhebber. Vroeger was deze wijk het centrum van de katoenindustrie, maar tegenwoordig is dit het Walhalla voor hipsters. Het wordt ook gezien als de beste plek om street art van toonaangevende kunstenaars te kunnen zien. Met gezellige straatjes, trendy koffiebarretjes en vintage winkels geeft deze wijk uren vol vermaak. Net ten zuiden van deze wijk ligt Canal Street, dat vooral erg geliefd is bij de LGBT gemeenschap. Het geplaveide straatje ligt aan een prachtige gracht en telt een aantal gezellige bars en nachtclubs. Het is altijd versierd met regenboogballonnen en spandoeken, waardoor het een levendig gebied is in de stad.

De innerlijke mens

Indiaas eten is niet weg te denken uit het straatbeeld van Manchester. Deze keuken is nergens zo populair in Engeland als in Manchester. Liefhebbers van de Indiase keuken, maar zeker ook andere gerechten uit het Midden-Oosten, zijn bij de Curry Mile aan het juiste adres. Deze straat van bijna een mijl lang ligt bij Wilmslow Road in de wijk Rusholme. In dit zuidelijke stukje Manchester moet je dus zijn voor een indrukwekkende verzameling restaurants, shisha-bars en food markten.

De gastronomie in Manchester stopt niet bij de Indiase keuken. Je kunt een ‘Eat the City’ wandeltour maken onder begeleiding van een gids, waarbij je langs een aantal echte food hot spots komt. Een gastronomisch avontuur waarbij je de kans krijgt om van een aantal van de beste eet- en drinkgelegenheden te proeven. Begin je wandeling bij de Mackie Manor food markt en vervolg je weg door China Town en de onafhankelijke horecagelegenheden van de wijk ‘Northern Quarter’. Ben je een bierliefhebber? Dan is de ‘Crafts & Beer’ wandeltour dé tour voor jou. In de stad liggen een aantal verborgen brouwerijen die je tijdens deze wandeling kunt bezoeken. Met een gids wandel je in zo’n 3,5 uur door de wijk ‘Northern Quarter’ langs 4 locaties met speciale biertjes waar je ze natuurlijk ook kunt proeven.

King Street Townhouse, voor wie van luxe houdt

Een echte eyecatcher en Instagram hot spot van de stad is het King Street Townhouse Hotel. Als je in dit luxe boetiekhotel verblijft, dan heb je dubbel geluk! Bovenop het dak van het hotel ligt een infinity pool waarvan je een gigantisch mooi uitzicht hebt over de stad. Er is geen betere manier om de skyline van Manchester te bewonderen! De infinity pool is gratis en exclusief te bezoeken door hotelgasten. En als je er dan toch bent, plan dan ook zeker een behandeling in bij de spa voor een heerlijk relax en zen momentje.

Op een zonnige dag is een bezoek aan de wijk ‘Castlefield’ zeker de moeite waard. Deze wijk ligt aan de rand van het stadscentrum en is vanaf treinstation Deansgate binnen een korte wandeling te bereiken. In Castlefield vind je een overvloed aan grachten, oude treinbruggen en geplaveide straatjes. Hier is de industriële geschiedenis van Manchester heel goed terug te zien. Woonbootjes liggen hier aan de kade en geven de wijk een kleurrijke uitstraling. De meest opkomende wijk in Manschester is Spinningfields. Als je graag je mooiste jurk en hakken (of pak en brogues) aantrekt voor een avondje uit, dan is dit dé plek voor jou. Je vindt er netjes ingerichte moderne bars en restaurants, en de wijk is zelfs de thuisbasis van Manchester House, het meest gastronomische restaurant in Manchester. Het is een prachtige locatie met uitzicht op de skyline van de stad en je kunt er de meest creatieve gerechten proeven.