Ontdek Engeland op de fiets

Van kronkelende landweggetjes met tearooms met huisgemaakt gebak tot historische huizen, bruisende marktstadjes en gezellige B&B’s. Dankzij de gevarieerde landschappen met prachtige uitzichten, een fascinerende geschiedenis en de typische Engelse gastvrijheid is Engeland een perfecte fietsbestemming! Fietsen is in Engeland opnieuw een geliefde vrijetijdsbesteding geworden en er is veel geïnvesteerd in de infrastructuur voor fietsers. Lincolnshire en Yorkshire zijn twee van de mooiste fietsgebieden in Engeland. Trek er op uit naar de Yorkshire Dales, de North York Moors, Lincolnshire Wolds of de prachtige kust en geniet van kilometers lang fietsplezier.

Lincolnshire

Lincolnshire is één van de mooiste streken van Engeland die je op de fiets kunt verkennen; in het prachtige afwisselende landschap liggen schilderachtige dorpjes, mooie steden en indrukwekkende bezienswaardigheden. Het graafschap Lincolnshire heeft een rijke geschiedenis. Het waren de Romeinen die zich als eersten rond het jaar 50 in Lincoln vestigden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna de Koude Oorlog, was Lincoln een centrum voor de luchtvaartindustrie. Britse vliegtuigen stonden hier 24 uur per dag paraat. Ben je een echte liefhebber van natuur, geschiedenis of cultuur? Lincolnshire biedt voor elk wat wils. De glooiende Wolds, de vlakke Fens, de vele marktplaatsen, pittoreske fietspaden en unieke historische bezienswaardigheden liggen op je te wachten! Wat het landschap betreft, is Lincolnshire één van de meest gevarieerde regio’s van Engeland.

Fietsroute: Lincolnshire Wolds (180 km)
Lincolnshire omvat een netwerk van nagenoeg verlaten weggetjes, tussen dijken en diepe hagen, dat zich uitstrekt van het vlakke land aan de kust in het oosten, tot aan de heuvels in het westen. Daar tussen in liggen stille stadjes en dorpen, voormalige abdijen, kastelen, landhuizen, eeuwenoude boerderijen en enkele van de oudste kerken van Groot-Brittannie. Recente ontwikkelingen maken deze regio ideaal voor een zorgeloze fietsvakantie. Fietspaden langs het kanaal en opnieuw in gebruik genomen spoorwegpaden zijn namelijk de ideale verkeers- en hellingvrije toegangswegen naar boerderijwinkels, oude herbergen, bakkerijen en tearooms die je maar wat graag verwelkomen met hun verse, lokale producten.

Enkele leuke bezienswaardigheden zijn de Claythorpe Water Mill, welke één van de leukste verrassingen is van Lincolshire. Mooi en rustig gelegen in een hectare prachtig landschap. Of het Alford Manor House, een huis dat dateert uit 1611 en naar verluidt het grootste landhuis van het land is met een rieten dak. Gebouwd in Georgiaanse en Victoriaanse stijl. Ook het Red Hill Nature Reserve is een stop waard; dit natuurgebied is vernoemd naar de blootliggende rode kalksteen en is een van de mooiste en interessantste voorbeelden van oude heuvels waar schapen graasden, zoals dat in het grootste deel van de Lincoln Wolds het geval was.

Yorkshire Dales

De Yorkshire Dales zijn geweldig om per fiets te verkennen. Er is een netwerk van mountainbike vriendelijke wegen, ruiterpaden en ‘groene rijstroken’ die het gebied doorkruisen. Beleef het Engelse platteland vanaf je fiets en beklim de heuvels om beloond te worden op het landschap van de Dales. Volg de voetsporen van de marcherende Romeinse soldaten over rustige wegen. De diepe valleien, prachtige heidevelden en adembenemende vergezichten maken dit nationaal park een must om te bezoeken!

Fietsroute: Way of the Roses (274 km)
De Way of the Roses is een prachtige fietsroute en een geweldige manier om van kust naar kust te fietsen. Je fietst door de meest adembenemende landschappen terwijl je onderweg kunt genieten van enkele van de mooiste uitzichten die Yorkshire en Lancashire te bieden hebben. Stop onderweg in kleine schilderachtige dorpjes of rust even uit met een hapje en drankje in één van de gezellige pubs die je tijdens deze route tegenkomt!

De Way of the Roses is een klassieke fietsroute van kust naar kust die je meeneemt van Morecambe in Lancashire naar Bridlington in Yorkshire. Tijdens deze fietsroute passeer je de Lune-vallei, het Forest of Bowland, de Yorkshire Dales, Niderdale Area of Outstanding Natural Beauty, de Vale of York, de Yorkshire Wolds en de historische steden York en Lancaster. Het landschap is adembenemend en afwisselend terwijl je je weg baant van de Ierse Zee naar de Noordzee over dit fascinerende deel van Noord-Engeland. Een fietsroute die je gefietst moet hebben!

North York Moors

De North York Moors is een fantastische locatie om te fietsen, of je nu met je gezin op vakantie gaat of een ervaren mountainbiker bent. Er zijn kilometers aan landwegen, ruiterpaden, bospaden en oude spoorlijnen te vinden. Mensen die het weten kunnen, beschouwen dit nationale park als een van de best bewaarde geheimen voor fietsers. Je bent omgeven door een rijke geschiedenis met kastelen, musea, vervallen abdijen, vervlogen industrieen en allerlei verhalen en sprookjes over smokkelaars. Een fietstocht door de North York Moors is een geweldig avontuur! Dalby Forest, in het zuiden van de North York Moors, heeft 70 kilometer aan fietspaden die slingeren over een heuvel van 8.000 hectare. Je fietst door de dalen, door het bos en over het heuvellandschap met afzonderlijke routes voor gezinnen met kinderen en ervaren mountainbikers.

The Yorkshire Coast

Volg de oude ‘Scarborough-to-Whitby’ kustspoorlijn en stop bij één van de rustige baaien zoals Crook Ness, Cloughton Wyke of Stoupe Beck Sands. Geniet van een pint of afternoon tea voordat je de bezienswaardigheden van Whitby, Robin Hood’s Bay of Scarborough gaat bekijken. Whitby is één van de meest lieflijke plaatsjes van Yorkshire! Wandel door de smalle straatjes, ontdek de vele winkeltjes, restaurants en bezienswaardigheden en geniet van de gezellige sfeer van dit historische plaatsje aan zee.

Fietsnetwerk: Moor to Sea (240 km)
Het mooiste van dit nationale park kun je zien door het ‘Moor to Sea Cycle Network’ te volgen met meer dan 240 kilometer aan fietsplezier. Je wordt meegenomen door enkele van de mooiste landschappen in Groot-Brittannië. Het hele netwerk zou je 5 of 6 dagen geweldig fietsen opleveren! Het netwerk is echter opgesplitst in elf afzonderlijke secties zodat je ook dagtochten en uitstapjes met kortere etappes kunt maken.

Mis bijvoorbeeld zeker niet Byland Abbey; deze prachtige ruine, gelegen in de schaduw van de Hambleton Hills, was ooit een van de grootste kloosters van het noorden van Engeland. Byland is een prachtig voorbeeld van vroeg-gotische architectuur en diende onder andere als inspiratie voor het ontwerp van de beroemde rozet van de York Minster. Een leuke plaats om zeker even te stoppen is Helmsley, van de hoge heideplateaus kom je ineens in het drukke marktplaatsje Helmsley. Vol met winkels, pubs, hotels, kuuroorden, restaurants en zelfs een roofvogelcentrum.