Cumbria

In de meest noordwestelijke hoek van Engeland ligt Cumbria; een prachtige regio met twee gebieden van de UNESCO werelderfgoedlijst, drie ‘Areas of Outstanding Natural Beauty’ en een ruige kustlijn van ruim 160 kilometer lang, die al generaties lang natuurliefhebbers aantrekt. Eén van de absolute parels van Cumbria is het Lake District; het grootste nationale park van Engeland trakteert je op adembenemende meren, hoge bergen en schilderachtige dalen.
Hadrian’s Wall, oftewel de Muur van Hadrianus, is een andere iconische bezienswaardigheid en kan zeker één van de mooiste trekpleisters genoemd worden. Deze Romeinse versterking is één van de meest historische toeristische bestemmingen van Engeland en strekt zich uit over de gehele breedte van het land. Cumbria is een perfect fietsgebied! De routes bieden niet alleen de kans om helemaal in dit mooie landschap op te gaan, maar ze geven je ook de mogelijkheid om kennis te maken met de warme cultuur, de rijke geschiedenis en de heerlijke lokale gerechten.

Fietsroute: Coast to Coast (219 km)
Deze klassieke crosscountry fietsroute is een geweldige manier om de zeer gevarieerde en schitterende landschappen in het noorden van Engeland te zien. De route leidt van de Ierse Zee in het westen naar de Noordzee in het oosten, langs stille landwegen, fietspaden en bosweggetjes. Enkele hoogtepunten zijn bijvoorbeeld Whinlatter Forest, het enige echte bergbos van Engeland waar je toegang hebt tot een selectie aan mountainbikeroutes en kindvriendelijke WildPlay ontdekkingsroutes, een Go-Ape-parcours hoog in de bomen en uiteraard talloze schilderachtige wandel- en fietspaden. Of de ruim 5.000 jaar oude steencirkel van Castlerigg, dat één van de oudste steencirkels van Groot-Brittannië is. Met de bergen Helvellyn en High Seat in het landschap levert dit tafereel prachtige foto’s op. Ook het betoverende kasteel Greystoke Castle biedt je waanzinnige foto’s. Het kasteel is al bijna 1.000 jaar oud en ligt op een landgoed van 3.000 hectare. Het kasteel was ooit van Lord Greystoke, waar het personage Tarzan op was gebaseerd.

Fietsroute: Hadrian's Cycle Way and the Roman Frontier(276 km)
Deze rit van kust naar kust brengt je door een landschap dat op de werelderfgoedlijst van UNSECO staat. Met deze route volg je de meest noordelijke grens van het Romeinse Rijk, in de schaduw van de muur van Hadrianus, kronkelend over de gehele breedte van Engeland. Het is een heerlijke relaxte route met tientallen historische bezienswaardigheden die je de rijke geschiedenis van Cumbria en Northumberland laten zien. Kom bijvoorbeeld even bij in één van de oudste en langste smalspoortreinen van Engeland. Deze rijdt door het prachtige Lake District National Park en laat je van de spectaculaire uitzichten genieten.

Bezoek het Muncaster Castle & Gardens, een kasteel met een spookachtig verleden en majestueuze tuinen, die een enorme verzameling planten herbergt evenals het fascinerende Hawk & Owl Centre. Of verken de kamers van Carlisle Castle en kom meer te weten over de talloze belegeringen die dit kasteel in de hoofdstad van Cumbria gedurende 900 jaar heeft moeten doorstaan. Ook Lanercost Priory barst van de geschiedenis; dit is één van de best bewaarde kloosters in Groot-Brittannië en de kloosters en 13e -eeuwse kerk zijn absolute hoogtepunten met een lange en lastige geschiedenis.

Fietsroute: Lakes and Dales Loop (315 km)
Deze spectaculaire route doet enkele minder bekende plekken van Cumbria aan en leidt je weg van de menigte. Het is een rondrit rondom het Lake District door een aldoor veranderend landschap met schitterende uitzichten over de iconische bergtoppen, ontzagwekkende dalen en talloze kristalheldere wateren die dit gebied rijk is. Het diepste meer ‘Wastwater’ ligt aan de voet van de hoogste berg van Engeland, de Scafell Pike, en is het diepste meer van Engeland. De idyllische omgeving is uitgeroepen tot ‘Britain’s Favourite View’ en als je er bent geweest, besef je waarom. In Cartmel vind je Holker Hall en dit wordt beschouwd als één van de mooiste huizen in het South Lake District. Het is open voor publiek en heeft een mooie collectie kunst en antiek meubilair en de tuinen zijn prachtig en zelfs ooit uitgeroepen tot één van de beste ter wereld. Meer mooie tuinen vind je ook bij Sizergh Castle & Gardens, een imposant herenhuis en landgoed van meer dan 1.600 hectare.

Northumberland

Northumberland loopt helemaal tot aan de Schotse grens in het noordoosten van Engeland en draagt de bijnaam ‘het geheime koninkrijk’ omdat dit de dunst bevolkte regio van Engeland is met talloze verborgen schatten. Deze regio is geschikt voor vele activiteiten zoals fietsen langs de uitgestrekte duinen en stranden, het beklimmen van het kenmerkende heuvellandschap en genieten van de glooiende natuurschone valleien. Het is een geweldige regio om te verkennen met een rijke geschiedenis en iconisch natuurschoon.
Ook zonder sportieve inspanning valt er genoeg te beleven en te leren over de rijke geschiedenis van deze regio. Northumberland is een betoverende plek boordevol oude kastelen en huizen, verborgen tuinen, gezellige marktstadjes en een uniek cultureel erfgoed. Stap terug in het Romeinse tijdperk bij de Hadrian’s Wall of stap in de voetsporen van de jonge tovenaar Harry Potter. Onderweg beleef je het echte bijzondere karakter en de gastvrijheid waar deze regio zo om bekend staat.

Fietsroute: Coast & Castles (163 km)
Een historische ontdekkingsreis langs de spectaculaire Noordzeekust door schilderachtige vissersdorpjes en langs verlaten stranden. Bewonder de imposante kastelen die op verschillende punten langs de route aan de horizon verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan Alnwick Castle, één van de meest iconische kastelen van Engeland en ook wel bekend als ‘The Windsor of the North’. Bij menigeen staat dit kasteel beter bekend als de setting van Hogwarts in de Harry Potter films. Maar sla ook zeker Warkworth Castle, Dunstanburgh Castle, Bamburgh Castle en de Berwicks Elizabethan stadsmuren niet over.

Fietsroute: The Sandstone Way (192 km)
Deze opwindende route zal je ongetwijfeld nog lang bijblijven en voert je langs een zandstenen bergkam met spectaculaire rotsen over een spannende combinatie van off-road wegen. Zo fiets je bijvoorbeeld langs St. Cuthbert’s Cave, deze fascinerende grot is te vinden in een overhangende rots die wordt ondersteund door een geïsoleerde stenen pilaar. Het is bekend dat de monniken van Lindisfarne het lichaam van St. Cuthbert hier hebben achtergelaten na Viking aanvallen op het eiland. Nog meer spanning vind je in het meest spookachtige kasteel van Engeland ‘Chillingham Castle’. Dit kasteel trekt al jaren spokenjagers van over de gehele wereld aan. De heuvels van Simonside Hills kijken uit over het pittoreske stadje Rothbury en naar verluidt zou dit de thuisbasis zijn van ‘The Duergar’; kleine mensen die in rotsen leven en bekend staan om hun krachten en metallurgische vaardigheden als personificatie van de onderaardse krachten van de natuur. Als dat nog niet genoeg kippenvel heeft gebracht, kun je nog een bezoek brengen aan ‘Winter’s Gibbet’. Deze eenzame en angstaanjagende galg staat in een prachtig landschap maar herinnert donker genoeg aan het lot van William Winter nadat hij in 1792 Margaret Crozier had vermoord. Men liet zijn lichaam net zo lang hangen totdat er weinig meer van hem over was.