Ontdek Gosport in het zuiden van Engeland

Als je een vakantiebestemming zoekt waar je zowel een enorme keuze in activiteiten hebt als heerlijk tot rust kan komen, dan is het tijd om van de gebaande paden af te gaan. Gelegen aan de zuidwestkust van Engeland, aan de overkant van de haven van Portsmouth, bieden de plaatsen Gosport en Lee-on-the-Solent een perfecte mix van fascinerende plaatsen om te bezoeken en activiteiten voor alle leeftijden. Ruim 38 kilometer waterkant, panoramische stranden, een indrukwekkende maritieme geschiedenis, uitstekende zeil- en watersportmogelijkheden en wandelingen door het pittoreske landschap zorgen voor een bestemming waar je heerlijk vakantie kunt vieren met je familie en vrienden!

Gosport biedt tal van attracties, activiteiten, evenementen en plekken om te bezoeken. Perfect voor een dagtrip of een langer bezoek aan de ‘South Coast’. De bijzondere locatie met de mooie stranden en mogelijkheden om langs het water of over de paden van de Alver Valley en Wildgrounds te recreëren, maken Gosport een bestemming die alle soorten bezoekers iets te bieden heeft. Voor gezinnen, watersporters en geschiedenis fanaten met een voorkeur voor interesse in de geweldige Britse maritieme geschiedenis. Omdat er zoveel te doen en te beleven valt in dit gebied, is een langer verblijf zeker de moeite waard. Gosport biedt een ruime keuze aan pensions beheerd door families, gezellige B&B’s, hotels, appartementen en een camping aan zee.

Erfgoed & bezienswaardigheden
Breng een bezoek aan Gosport en ontdek de verborgen schatten van de zee in het Royal Navy Submarine Museum. Hier mag je aan boord van de HMS Alliance voor een rondleiding op de enige Britse overgebleven oceaan onderzeeër uit het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog. Je beleeft hoe het was om te wonen en werken op een onderzeeër. Of als je meer wilt weten over de wapens die door de Britse Koninklijke Marine gebruikt werden, moet je zeker een bezoek brengen aan het ‘Explosion! Museum of Naval Firepower’. Dit bekroonde museum toont de wapens die door de eeuwen heen zijn gebruikt door de Britse Marine en bevindt zich in de 18e -eeuwse voormalige wapendepotgebouwen.

Het Museum of Diving is in 2015 gekozen tot een van de zes gezinsvriendelijkste museums in het Verenigd Koninkrijk. De exposities laten alle aspecten zien van het diepzeeduiken; van onderwatersporten en speervissen tot diepzeeduiken voor militaire, commerciële en wetenschappelijke doeleinden. Er is veel te zien op het gebied van duikuitrustingen, er zijn er zelfs een paar gebruikt door James Bond. Meer van James Bond zie je ook in het Hovercraft Museum, hier zie je bijvoorbeeld de hovercraft die gebruikt werd in de achtervolgingsscene van Die Another Day met Pierce Brosnan in de hoofdrol. Verder zie je in het museum verschillende soorten hovercrafts die gebruikt werden in het leger, sport, de grote Kanaal oversteek en zelfs hovercrafts uit het tv-programma Top Gear.

Andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Royal Clarence Yard, een historische 18e-eeuwse locatie wat vroeger werd gebruikt om de marine te bevoorraden met vlees, brood, koek en natuurlijk bier. Veel van de originele gebouwen zijn bewaard gebleven waarvan sommige een nieuwe bestemming hebben en andere ook nog steeds te bezichtigen zijn. De Royal Clarence Yard ligt slechts op loopafstand van het ‘Explosion! Museum’. Op slechts enkele minuten van de Gosport Ferry staat de Holy Trinity Church, een prachtig gebouw opgebouwd uit rode bakstenen en met een bijzonder interieur. Gebouwd in 1696 en in 1887 voorzien van een klokkentoren ter gelegenheid van het jubileum van Queen Victoria.

Zeil- & watersporten
Of je nu een fervent zeiler bent of je wilt het leren, Gosport en Lee-on-the-Solent zijn de ideale plekken voor een zeil- of watersportvakantie. Boot- of jachtverhuur, zeil les, visexcursies, windsurfen, kitesurfen en jetskien. Alles is ingericht op wateractiviteiten voor alle leeftijden en alle soorten ervaring. Met zulke goede faciliteiten en gemakkelijke toegang tot de internationale wateren, is het niet verrassend dat zeilers van wereldklasse als Alex Thomson en Sir Robin Knox-Johnstons hier gestationeerd zijn. Voldoende accommodaties en gelegenheden voor een gezellige avond aan wal. Van juni t/m september worden er zomerrondvaarten georganiseerd op de Solent, dit zijn rustige boottochten en een perfecte manier om te genieten van de uitzichten op de haven van Portsmouth, Slent Forts, Cowes, Ryde, Beaulieu, Hamble, The Needles en de mondingen van Yarmouth en Southampton.

Buiten de vele snelle en minder snelle gemotoriseerde charters om de omgeving te verkennen, kan dit ook op een meer speelse manier door middel van bijvoorbeeld kajakken, kanoen of met de paddle board of ‘Suppen’. SUPpen is Stand Up paddling en de laatste jaren enorm populair. Een gezonde en speelse manier om de omgeving op het water te verkennen of gewoon om lekker aan de kustlijn te spelen. Voor de liefhebber kun je natuurlijk ook een korte cursus volgen in de directe omgeving. Dat de omgeving van Gosport en Lee-on-the-Solent ook prima locaties zijn om met hengelsport aan de slag te gaan, is geen verrassing. Talloze hotspots voor deze tak van sport en je hoeft je hengels niet mee te nemen; er zijn ruim voldoende aanbieders om materiaal te huren, met een gids op pad te gaan en als je toch helaas niks vangt is er altijd wel een restaurant of fish&chips tentje in de buurt.

Plezier voor de hele familie
Gosport en Lee-on-the-Solent bieden tal van activiteiten voor het hele gezin. De stranden van Lee-on-the-Solent en Stokes Bay zijn met hun afgebakende zwemgedeelten en geweldige watersportmogelijkheden perfect voor een dag op het strand voor jong en oud. Aan de kust bij Lee-on-the-Solent vind je speeltuinen, een skatepark, koffie tentjes, talloze ijswinkels en restaurants. Het kustgedeelte van Stokes Bay is verkozen tot een van de tien beste plekken in het Verenigd Koninkrijk voor een picknick. Er is ook een avontuurlijke golfbaan, buitenzwembad voor kinderen en je kunt natuurlijk lekker wandelen en vliegeren langs de kust.

Of wat dacht je van een middagje Go-Carts bij het overdekte Team Sport Karting, schaatsen op de ijsbaan van Planet Ice of een hele dag verblijven in het Gosport Leisure Park met zwembaden, sporthallen, health & Fitness Club, dansstudio en voetbal. Gosport heeft ook een fietscrossbaan voor de BMX-ers waar ook regelmatig races en evenementen plaatsvinden. En bij slecht weer kun je je ook prima vermaken bij het overdekte speelparadijs Monkey Bizness met allerlei activiteiten voor de jeugd tot 12 jaar oud.

Wandelen & fietsen
Van de rust van de Alver Valley en Wildgrounds naar de frisse zeelucht en prachtige uitzichten over het eiland Wight of de levendige haven van Portsmouth, mis niks van de mooie natuur en landschappen van Gosport door de talloze wandelpaden en het uitstekende fietspadennetwerk. Het Alver Valley Country Park is het natuurgebied van Gosport vol mooi bosgebied, vijvers en meren en de rivier Alver welke dwars door het park loopt. Het park zit vol wild leven zoals reptielen, vossen, herten en talloze soorten vogels. Het Wild Grounds Nature Reserve vertegenwoordigt een van de laatste ongerepte bosgebieden van South East Hampshire en telt ruim 67 hectare en vervult een lokale natuurlijke functie. Hier kun je twee routes volgen. Je kunt ook de Waterfront Trail volgen, een drie kilometer lange wandelroute tussen ‘The Royal Navy Submarine Museum’ en de ‘Explosion! Museum of Naval Firepower’. Deze route biedt een prachtig uitzicht over de haven van Portsmouth waarbij je ook langs de Falkland Gardens en de ‘Timespace’ zonnewijzer komt.

Er op uit & winkelen
Het centrum van Gosport huisvest zowel kleinere lokale winkels als namen van grote winkelketens maar ook muziekwinkels, giftshops en beauty salons. Op dinsdag en zaterdag kun je in High Street een van de langst bestaande markten van de zuidkust bezoeken met ook veel groenten en fruit stalletjes, sieraden, vleeswaren en patisserie. En van maart t/m september zijn er ook speciale foodfestivals en kunst- en ambachtsmarkten. Ook in Stoke Road en Lee-on-the-Solent vind je een selectie aan winkels. Gosport is niet alleen een geweldige plek voor een vakantie, maar ook een goede uitvalsbasis om Hampshire en omgeving te verkennen. Of je nu op zoek bent naar activiteiten met kinderen, vrienden of een rustig uitje voor jezelf. Aan de overkant van de haven ligt Portsmouth, om er te komen neem je de veerboot en de overtocht duurt maar 5 minuten. Hier vind je de Gunwharf Quays, het grootste winkelcentrum van de omgeving. Met ruim 90 bekende en minder bekende winkels, talloze eetgelegenheden en de indrukwekkende 170 meter hoge Emirates Spinnaker Tower, de historische schepen HMS Victory, Mary Rose en HMS Warrior 1860 en het National Museum of the Royal Navy, zeker een bezoekje waard! De mooie kathedraalstad Winchester, het nationale park New Forest en het idyllische eiland Isle of Wight zijn ook goed bereikbaar vanuit Gosport.