Hull

Officieel Kingston upon Hull, heeft genoeg om verliefd op te worden; middeleeuwse straatjes, een glorieuze architectuur, een rijke cultuur, een vernieuwend stadscentrum en een jachthaven die niet zou misstaan in het Middellandse Zee gebied. De stad was niet voor niets ‘City of Culture’ in het jaar 2017. De oude stad staat bovenaan ieders wensenlijstje voor een bezoek aan Hull. De gebouwen zijn een prachtig bewaard testament uit de maritieme hoogtijdagen van de stad. De geplaveide straatjes hebben deel uitgemaakt van enkele van de meest gewichtige historische gebeurtenissen van het land, van samenzweringen tegen het koningshuis tot ‘The Blitz’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oude stad heeft dit alles overleefd en is nu het gebied waar je gratis musea, galerieën en een aquarium van wereldklasse kunt bezoeken.

The Deep Aquarium

Dit diepzee aquarium is van grote afstand al te herkennen vanwege de bijzondere bouw. In maart 2002 werd dit gebouw geopend, ontworpen door Sir Terry Farrel en gebouwd als deel van het UK National Lottery’s Millenium Commission Project. Het is gebouwd op de plek waar vroeger Hull Castle en een scheepswerf stond. The Deep is niet alleen interessant voor bezoekers, ook voor biologen die onderzoek doen naar het zeemilieu kunnen hier hun hart ophalen. Het aquarium is gevuld met 2.500.000 liter water en 87 ton zout!
Het diepzee aquarium huisvest ruim 300 soorten dieren waaronder bijna 3.500 vissen. De tour begint bij een periode waar zeeleven nog niet mogelijk was door een te zure oceaan ruim 3.500 miljoen jaar geleden. Na dit tijdperk komen we in de tour aan een meer levendige periode met het ontstaan van meercellige levensvormen, de zee-reptielen, zeepaardjes, krabben, zeesterren, garnalen en de schildpad. In ‘The Lagoon of Light’ vindt je de kleurrijke tropische vissen en koralen; denk aan de pijlstaartrog, epaulethaai, doktervis en andere bont gekleurde vissen.
Bij de ‘Endless Ocean’ zie je onder andere de gevlekte reuzentandbaars, zebrahaai, witpuntrifhaai en langkamzaagvis. Er is een afdeling ‘Slime’ waar je meer leert over de slijmerige wezens van deze wereld zoals de driebanden anemoonvis en de blauwe pijlgifkikker. In de ‘Amazon Flooded Forest’ zien we de tijger spatelmeerval, zwarte pacu en de donkere paddenkopschildpad. Op naar de ‘Cool Seas’ voor de zeewolf en gevlekte lipvis en ontmoet je de ezelspinguin op de ‘Kingdom of Ice’.

Hull's old Town

Hull was in de middeleeuwen een belangrijke vissers- en havenstad en heeft dan ook een rijk verleden. In het historische centrum is nog veel bewaard gebleven. Vooral het Museumkwartier is met zijn traditionele pubs en klinkerstraatjes erg mooi. De oudste straat van Hull is High Street. Hier woonden vroeger de kooplieden en rondom High Street zijn de karakteristieke smalle straatjes met de pakhuizen te vinden. Deze stijlvolle gebouwen zijn gebouwd in de welbekende ‘Georgian’ en ‘Edwardian’ architectuur en zijn nu erg populaire bezoekadressen voor het winkelen en horeca. Het historische centrum van Hull is redelijk compact en daardoor goed lopend te verkennen. Ondanks dat Hull ruim 260.000 inwoners telt, is het opvallend comfortabel verblijven en verplaatsen in het centrum.

Hull Minster

Deze parochiekerk is op basis van vloeroppervlakte de grootste van Engeland. Tot 2017 heette deze Anglicaanse Minster eerst de Holy Trinity Church maar sinds 2017 dus Hull Minster. De kerk dateert uit ongeveer 1300 en bevat onder andere één van de mooiste middeleeuwse metselwerken van het land. De bouw van dit prachtige gebouw duurde meer dan 120 jaar en ondanks dat het geen kathedraal is, is het een imposant gebouw met een net zo indrukwekkende inrichting en decoratieve stukken. Wonderbaarlijk genoeg is het gebouw niet al te veel beschadigd door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en was de materiele schade vooral beperkt tot enkele gesneuvelde ramen. De parochiekerk is open om te bezoeken en er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd zoals theater, livemuziek en ale- en ciderfestivals. Dit vooral om inkomsten te genereren voor het onderhoud van de kerk.

Musea & Kunst

Hull heeft ook een reeks fascinerende musea en kunst locaties, sommige zelfs gratis te bezoeken. Het roemrijke Ferens Art Gallery is de langst bestaande kunstgalerie in de stad en biedt één van de meest toonaangevende collecties in Noord-Engeland, inclusief een interactief gedeelte voor kinderen. In het museum worden stukken tentoongesteld op het gebied van Schone Kunsten, Decoratieve en Toegepaste Kunst. Als je een liefhebber bent van de moderne kunst, neem dan een kijkje bij Humber Street Gallery gevestigd in een oud fruit- en groenten warenhuis. Hier vindt je een voortschrijdend programma van geavanceerde tentoonstellingen welke, volgens sommige curatoren, kunst is die Hull inspireert. De meeste musea vindt je in het Museum Quarter zoals het Streetlife Museum of Transport. Dit museum laat je het transport van de afgelopen 200 jaar zien. Uiteenlopend van fietsen, rijtuigen, auto’s en treinen. Zo hebben ze een ‘Cottingham North signal box’ herbouwd, een jaren ’40 straat nagebootst en kan je de paardenstallen bezoeken van de ‘Hull to York Mail Coach ride’.

Ontdek het Maritime Museum
Op dit moment wordt dit Nationale museum grondig gerenoveerd maar zodra het Maritime Museum weer geopend is, is dit gratis te bezoeken museum zeker een aanrader! Sinds 1974 gevestigd in het oude havenkantoor van de stad waar vroeger het Hull Dock Company zetelde. Afgelopen jaar zijn alle museumstukken opgeknapt en tijdelijk opgeslagen en dit jaar wordt het monumentale pand grondig aangepakt.
De exposities en collecties waar de stukken betrekking op hebben, gaan terug tot de Bronstijd en middeleeuwen van het maritieme verhaal van Hull. Maar het museum houdt zich vooral bezig met de geschiedenis vanaf de 19e eeuw. Het museum wijdt een hele galerij aan de walvisindustrie van Hull, niet een hoofdstuk waar men trots op mag zijn maar wel onderdeel is van de geschiedenis van de stad.
Daarnaast wordt de visserij-industrie behandeld die sinds de 19e eeuw groeide. Zo vind je meerdere grote modellen van verschillende zeeschepen, variërend van eenvoudige kotter tot grote trawler. Ook worden items tentoongesteld die betrekking hebben op de maritieme handel met voornamelijk landen van Scandinavië en de Baltische Zee.

Eten & Drinken

Er is nog geen betere tijd geweest om de overvloed aan historische pubs en restaurants te ontdekken, dit aantal groeit nog wekelijks. Ga bijvoorbeeld naar de Fruit Market! De naam is misschien wat verwarrend maar de Fruit Market is een ontzettend gezellig en creatief gebied, ingeklemd tussen de rivier de Hull, Garrison Road, Castle Street en Hull Marina. Van oudsher werd er wel fruit verkocht en verhandeld en het is ook een van de meest historische en iconische gebieden van Hull.
Het hart van Fruit Market is Humber Street, een historische straat met kleine winkels, restaurants, bars en kunst galerijen. Tien jaar geleden was dit nog een verlaten en vervallen gebied, nu is het een van de mooiste en populairste wijken. Je kan niet alleen een van de vele eet- en drinkgelegenheden bezoeken, ook de Humber Street Distillery is een aanrader waar je zelf gin leert maken. Bij Hull Minster vind je ook Trinity Market, dé plek voor een heerlijke koffie, smoothie of lunch. Het is een echte overdekte markt met allemaal houten stalletjes, perfect om even een pauze in te lassen.