Kustlijnen, landerijen en cultuur

Op zoek naar een leuke korte trip of zoek je een bestemming voor je vakantie? Denk dan eens aan Zuidoost Engeland! Deze regio biedt meer dan genoeg redenen voor een bezoek of onderdeel te maken van een fantastische rondreis. Het gebied is makkelijk te bereiken met de auto, per trein of ferry. Ga er op uit voor een wandeling door het mooie landschap van Hampshire waar je niet één maar zelfs twee Nationale parken vindt of bezoek de Middeleeuwse muren van Southampton. Een bezoek aan het schilderachtige Isle of Wight kan ook zeker niet ontbreken en wees niet bang voor het typische Engelse weer want dit gebied staat bekend als één van de warmere gebieden van Engeland.

De kust
Zuidoost Engeland is onder andere bekend van de beroemde krijtrotsen ‘Seven Sisters’, ‘Beachy Head’ en de ‘Old Harry’s Rocks’, maar ook van ‘The Needles’ op het eiland van Wight. De krijtrotsen zijn zelfs zo kenmerkend en herkenbaar voor de regio dat ze in Lonely Planet’s Best in Travel 2022 zijn uitgeroepen tot één van de gebieden die je bezocht moét hebben. Het zijn natuurlijk niet alleen de krijtrotsen die dit gebied het bezoeken waard maakt; denk ook aan de vele kastelen, forten en prachtige tuinen die de rijke historie en cultuur van het gebied laten zien. Geschiedenis genoeg in deze regio want het is regelmatig getuige geweest van veldtochten en maritieme verdedigingen waaronder de aankomst van Willem de Veroveraar. Ook op sportief vlak kom je in deze regio niks te kort, bezoek zeker de plaatsen Gosport en Lee-on-the-Solent waar je overal wind- en watersporten kunt beoefenen aan de meer dan 30 kilometer lange kustlijn. Uitrusten kun je daarna in de typische badplaatsen Brighton en Eastbourne.

Het platteland
Zuidoost Engeland barst van de uitgestrekte velden en bossen, lieflijke dorpen en inspirerende kleine stadjes die je kennis laten maken met het typische Engelse gevoel. Het aantal Nationale parken, AONB’s (Areas of Outstanding Natural Beauty) natuur reservaten en majestueuze tuinen zijn niet te tellen en onmogelijk allemaal te bezoeken in één vakantie. Denk aan de historische stad Windsor met het koninklijke Windsor Castle en Windsor Great Park, kijk je ogen uit aan de planten en bloemen van The Savill Garden of ergens tussen de andere 1000 hectares van ‘National Trust’ tuinen of 5000 hectares koninklijke terreinen. Verder naar het noordoosten vind je de spectaculaire tuinen van Blenheim Palace, hier woonde vroeger de Duke en Duchess van Marlborough en is tevens de geboorteplaats van Winston Churchill. Het terrein is enorm groot en je kunt je hier prima een hele dag vermaken bij de verschillende tuinen, waaronder een rozentuin, en waterterrassen.

Een andere optie is om af te zakken naar het zuiden naar de ‘borough of Waverley’, een bont gezelschap van charmante marktplaatsjes zoals Farnhem, Godalming en Haslemere. Deze stadjes liggen in het midden van de bosrijke gebieden Frensham Ponds en Bourne Woods waar regelmatig scenes van bekende films zoals Harry Potter, Gladiator en Robin Hood zijn gemaakt. Dol op bossen? Dan is de National Trust Winkworth bomentuin een aanrader! Ruim 50 hectare aangelegd door de welbekende Dr. Wilfrid Fox en imponerend door de variëteit aan flora en fauna. Verder richting het zuiden langs de kust ligt het South Downs National Park met talloze wandelroutes waarvan er enkele langs de welbekende kalkrotsen liggen waardoor je een imposant uitzicht hebt. Ook zijn er prima fietsroutes te vinden zoals het gebied rondom The Living Coast, een UNESCO biosfeer gebied. Dit soort gebieden zijn door Unesco toegewezen als proeftuin voor duurzame ontwikkeling en kruisen door het South Downs Park.

De cultuur
Ook qua cultuur kom je hier niks te kort, het aantal bezienswaardigheden zijn ontelbaar. In de Middeleeuwse plaats Rye vind je onder andere het Rye Heritage Centre, Ypres Tower en het Rye Castle museum vol verhalen over de boeiende, en soms gewelddadige, geschiedenis van de streek. Verder langs de kust via de Coastal Culture Trail vind je o.a. het De La Warr Pavilion en het Hastings Contemporary en in Eastbourne kun je genieten van verschillende theaters. In Brighton tref je, naast het indrukwekkende paleis Royal Pavilion, een overvloed aan historische en hedendaagse kunst in het officiële Brighton Museum & Art Gallery. Edwardiaanse architectuur vind je bij het Preston Manor, filmgeschiedenis bij het Hove Museum en alles wat je wilt weten over vogels, botten en beestjes ontdek je bij het Booth Museum of Natural History.

In Portsmouth kun je je makkelijk een dag vermaken, bezoek bijvoorbeeld de Spinnaker Tower of het Mary Rose Museum die je een mooi uitzicht over de imposante havenstad geven. De geboorteplaats van Charles Dickens kan uiteraard niet zonder Charles Dickens Museum en ook het Portsmouth Museum and Art Gallery is een aanrader met een flinke collectie van memorabilia omtrent het leven van Sir Arthur Conan Doyle, de bedenker en schrijver van de Sherlock Holmes avonturen. Als thuishaven van de marine, is de haven een ware hotspot met talloze bezienswaardigheden zoals de HMS Victory, Historic Dockyard en het D-Day Story Museum. Naast Portsmouth ligt Gosport en ook deze stad kent een maritieme geschiedenis waar je in het Royal Navy Submarine Museum aan boord kunt van de HMS Alliance, de eerste Britse onderzeeër! Andere highlights zijn het Explosion! Museum of Naval Firepower over de geschiedenis van wapentuig en het Hovercraft Museum met meer dan 60 hovercrafts inclusief die van James Bond!

Klik hieronder op een van onze partners om nog meer te ontdekken over deze leuke regio!