Kanaaleilanden

De Kanaaleilanden vormen een unieke eilandengroep; Groot-Brittannië met een vleugje ‘la douce France’. De Kanaaleilanden zijn de laatste overblijfselen van het middeleeuwse hertogdom Normandië dat grond bezat in zowel Frankrijk als Engeland. De eilanden tellen gezamenlijk ongeveer 160.000 inwoners maar daar komen natuurlijk nog vele toeristen op jaarbasis bij. Op de eilanden kan men dan ook uitstekend eten. Het grootste eiland, Jersey, is het meest mondain en wordt geroemd om haar bloemenpracht. Condor Ferries brengt je er vanuit St. Malo in Frankrijk snel naar toe.

Of je nu een getrainde fietser bent, of gewoon de omgeving wilt zien, horen en ruiken op een manier die alleen fietsend kan, Jersey is een eiland gemaakt om te fietsen. Weidse baaien in het zuiden maken plaats voor dramatische klifkusten in het noorden die een spectaculair landschap bieden en prachtige vergezichten. Dit maakt Jersey ook ideaal voor alle soorten wandelaars van alle leeftijden.
Een deel van de attractie is natuurlijk het warmste klimaat in Groot-Brittannië. Gemiddeld 2.000 zonuren per jaar en genoeg heerlijke stranden om hiervan te genieten. De prachtige kust is de grootste natuurschat van het eiland. Een van de fraaiste bezienswaardigheden op Jersey is het 13e-eeuwse kasteel Mount Orgueil, een paar kilometer ten oosten van de hoofdstad St. Helier, dat gebouwd is op de overblijfselen van een fort uit de IJzertijd.

Waar je ook pauzeert om te eten, geniet vooral van verse kreeft of schep je bord vol met een selectie van heerlijke zeevruchten. Met meer dan 170 eetgelegenheden die allemaal gebruik maken van Jersey’s exquisiete lokale producten, gekookt door top koks, zullen je smaakpapillen aangenaam verrast worden.

Alderney

De enorm gevarieerde flora en fauna van Alderney – waaronder de blonde egel – leeft geheel zonder invloeden van de buitenwereld. Ontdek deze rijkdom op bijna vijftig kilometer aan wandelpaden. Ze lopen over rotsen en gouden stranden, langs Victoriaanse forten, batterijen uit de Tweede Wereldoorlog en een schilderachtige (maar pittige!) golfbaan.
Bijna alle paden leiden uiteindelijk naar St Anne, de hoofdstad van het eiland. Het is een verzameling van kleurrijke huizen, straten met kinderkopjes en kleine winkeltjes rondom een schitterende kerk die bekend staat als ‘De Kathedraal van de Kanaaleilanden’.
Bijzondere vermelding verdienen de vele knusse en erg goede pubs en restaurants van Alderney én het openbaar vervoer. Met oude treinstellen van de London Underground onderhoudt men hier de enige spoorverbinding van de Kanaaleilanden. Neem een kijkje bij de Alderney Railway of bezoek het Alderney Museum of St Anne’s Church.

Jersey

Je bent een fanatiek fietser? Of je geniet gewoon graag van de natuur zoals dat alleen vanaf de fiets kan? Kom in beide gevallen naar Jersey, het grootste eiland van de Kanaaleilanden met ruim 100.000 inwoners en het fietseiland bij uitstek.
De zacht glooiende baaien aan de zuidkust gaan langzaam over in de grillige kliffen van het noorden. Onderweg geniet je van vele landschappen en prachtige vergezichten. Deze afwisseling maakt Jersey ook voor wandelaars van alle leeftijden een top-bestemming.
Het eten en drinken op dit eiland is van absoluut topniveau. Samengevat komt het neer op een combinatie van het beste van de traditionele Franse en de moderne Britse keuken. Aan verse ingrediënten geen gebrek; vis, schaaldieren en de zalige Jersey potatoes (aardappels) hoeven nooit ver te reizen naar je bord.
De grootste natuurschat van het eiland is de kustlijn van ruim 45 kilometer, waar zandstranden langzaam overgaan in kristalhelder water. Dus geniet van het strand van Jersey van voor naar achter, van links naar rechts. Behalve de stranden zijn ook de Jersey Lavender Farm, de oude koloniale kazerne The Old Barracks Museum en het Jersey Craft & Shopping Village aanraders.

Guernsey

Guernsey kent een unieke vorm van bestuur. Het eiland wordt samen met de eilanden Alderney, Herm en Sark de 'Bailiwick of Guernsey' genoemd, een behoorlijk autonoom gebied onder de Britse kroon. Het unieke karakter van het eiland is in deze staatsvorm al goed te herkennen. Pas echt duidelijk wordt het bij een bezoek aan Guernsey zelf. In de muur van een Frans toprestaurant zit ineens een typisch Engelse brievenbus verwerkt. Maar in dit geval is hij niet rood maar blauw. Je betaalt er met Guernsey pounds, die toevallig precies evenveel waard zijn als hun Britse grote broer.

En zo zijn er vele voorbeelden te geven van opvallende en soms zelfs excentrieke eigen trekjes. Maar waar het hier vooral om draait is genieten. Pak eens een terrasje in de hoofdstad St Peter Port -vaak omschreven als het mooiste haventje van Europa- en je begrijpt wat ze bedoelen.
Een hoofdrol op het eiland is gereserveerd voor de natuur. Al wandelend door velden, langs de kust en over bospaden ontdek je de ene bijzondere bloemensoort na de andere. Vogelaars kijken hier hun ogen uit en bij eb -het getijdenverschil is bijna 12 meter!- kun je zelfs de zeebodem van dichtbij bekijken.

Wat je zeker niet mag missen is het geweldige huis van Victor Hugo, de Franse schrijver in ballingschap die hier onder andere Les Miserables schreef. De inrichting van het bijzondere pand zal je voor altijd bijblijven. Of neem een kijkje bij het German Occupation Museum, Fort Grey of Castle Cornet.

Herm

Herm is zowel geliefd bij bezoekers als bij de locals van de andere eilanden. Door een bijzonder microklimaat is zon hier bijna gegarandeerd. Het kleine eiland kent verrassend veel gezichten. Natuurlijk zijn er duinen en brede zandstranden, maar je vindt er ook boerenland en zelfs kleine bossen. Kristalhelder water stroomt over Shell Beach, het strand van wit zand dat eigenlijk bestaat uit miljoenen kleine stukjes schelp.
Herm is uitstekend te bezoeken in een dagtocht vanaf Guernsey, maar je geniet pas echt met een paar dagen extra op het eiland. Probeer wel op tijd te reserveren, er staat maar één hotel.

Sark

Het schattige eilandje Sark is de perfecte vluchtplek voor wie echte rust zoekt. Eenmaal de ogen gelegd op de wilde bloemenpracht en de indrukwekkende zeevogels van het eiland, zal je keer op keer willen terugkeren. Dit verkeersvrije paradijsje heeft tientallen goed onderhouden wandelpaden en diverse mooi verstopte baaien. Wandelaars die graag genieten van echt frisse lucht zullen weinig betere plekken treffen in Europa. Je eerste bezoek zal voelen als een ontdekkingsreis, geniet ervan. Neem in je bezoek ook zeker de Sark Lighthouse mee of de Gouliot Caves. En loop over La Coupee, een smalle weg met aan beide kanten een afgrond.