Cornwall, het subtropische zuiden

In het zuidwesten van Engeland ligt Cornwall, het meest zuidwestelijke puntje van Engeland. Een graafschap van Keltische legendes, prachtige landschappen, vissersdorpjes, omgeven door zee en daardoor kilometers perfecte surfstranden en indrukwekkende kliffen. De stranden van Cornwall kenmerken zich door het helderblauwe water en de eindeloze uitzichten op de Atlantische Oceaan. Veel watersporters komen hier dan ook graag voor een actieve vakantie. Vooral de stranden in het noorden zijn vanwege de fenomenale golven echte hotspots. Gecombineerd met een relatief warm en droog klimaat, zeker voor Britse begrippen, een ideaal gebied om te verkennen. Een bekende rode lijn in dit gebied is het bekende South West Coast Path, de langste National Trail van Engeland en de langste aaneengesloten kustwandelroute van Europa en één van de mooiste lange afstandspaden ter wereld. Niet zo’n wandelliefhebber of in ieder geval niet voor zo’n enorme afstand? Dan kun je natuurlijk het gebied ook prima met de auto, camper of zelfs fiets verkennen! We maken een rondje bezienswaardigheden in Cornwall tegen de klok in met vertrekpunt en eindpunt de stad Truro.

Truro

Truro is de hoofdplaats van het graafschap en staat bekend om de prachtige neogotische kathedraal, een echte eyecatcher van de skyline. Truro is niet de grootste stad van Cornwall maar wel de enige plaats met stadsrechten, ideaal voor een dagje winkelen met een grote selectie aan bekende en minder bekende winkels in de kleine sfeervolle steegjes tussen de 18e -eeuwse gebouwen van de stad. Bezoek ook het Royal Cornwall Museum met duizenden historische objecten, uitgebreide kunstcollectie en verzameling mineralen. Of bezoek het Hall For Cornwall theater en bekijk het opvallende Courts of Justice gerechtsgebouw.

St. Ives

St. Ives is een populaire badplaats in Cornwall en een serieuze toeristische trekpleister met de prachtige zandstranden zoals Porthminster Beach, de bekende subtropische plantengroei en het maritieme leven in de haven. Lekker flaneren tussen de bootjes en oude straatjes met kleine lokale winkeltjes, boetieks en gezellige cafe’s en restaurants. Naast de typische boulevardsfeer en mooie stranden is St. Ives ook het centrum van de kunstscene in Cornwall. Tal van galerijen en ambachtswinkels zijn er te bezoeken en een van de bekendste en belangrijkste op het gebied van moderne kunst is het Tate St. Ives. Er zijn slechts vier Tate Galleries ter wereld waarvan dus één in
St. Ives. Daarnaast is het Barbara Hepworth Museum, waar voorheen de werkstudio van de bekende beeldhouwster was gevestigd, ook een bezoek waard. St. Ives is niet alleen een trekpleister voor toeristen maar ook voor de kunstliefhebber.

Geevor Tin Mine

Bekend van de TV serie Poldark is de Geevor Tin Mine, de grootste tinmijn in de streek en open voor publiek. In bedrijf geweest van 1911 tot 1990, is er ruim 50.000 ton zwarte tin geproduceerd. Toen de prijs door de industrialisatie in de jaren ’80 halveerde, werden de kosten hoger dan de opbrengsten en is de mijn gesloten. Een leegloop van inwoners en welvaart volgde in de regio. Hedendaags is het nationaal erfgoed en wordt het op een hele indrukwekkende wijze onderhouden en gepresenteerd aan bezoekers. In de verschillende gebouwen zoals The Dry en The Mill kom je alles te weten over het proces hoe tin uit de grond werd gehaald en hoe de verwerking ging om het tin concentraat te produceren. Ook voel je hier goed de sfeer hoe het was om hier werkzaam te zijn, het zware leven achter de schermen. De rondleiding door de Wheal Mexico Line is het meest indrukwekkend, ruim 700 meter onder de grond via smalle en nauwe gangen in een 100 jaar oude schacht.

Cape Cornwall

Cape Cornwall is het op één na meest westelijke punt van Engeland en een prima alternatief voor het verderop besproken Land’s End voor wie de drukte wil ontlopen. Je kunt via de smalle wegen Cape Cornwall bereiken maar ook er voor kiezen de wandelroute te nemen vanaf het dorpje St. Just. Een mooie maar redelijk pittige route langs boerenvelden en stenen bruggetjes voor een prachtig uitzicht op Land’s End.

Scilly Islands

De archipel van de Scilly eilanden bestaat uit honderden eilandjes op ongeveer 45 kilometer afstand van Land’s End. Slechts vijf worden er bewoond; St. Agnes, St. Martins, Bryher, Tresco en St. Mary’s. Verborgen witte strandjes, indrukwekkende rotsen, turquoise gekleurd water, prehistorische bezienswaardigheden, lieflijke dorpjes en bijzondere flora en fauna zoals Papegaaiduikers, zeehonden, dolfijnen en andere zeldzame vogels maken deze eilandjes meer dan een bezoekje waard. Zeker op het eilandje St. Mary’s zijn leuke accommodaties te vinden. Vliegen kan vanaf Land’s End in een kwartier en anders de boot vanaf Penzance.

Een theater met uitzicht

Minack Theatre
In het zuidelijke plaatsje Portcurno vind je het Minack Theatre, het meest bekende openlucht theater van Engeland. Het stamt uit de jaren ’30 en ziet er nog grotendeels hetzelfde uit als toen. Het theater is uitgehakt uit een van de granieten kliffen door Rowena Cade en haar tuinman Billy Rawlings en heeft een dramatisch mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan. Uiteraard worden daarom de meeste voorstellingen hier al sinds 1932 in de avond opgevoerd zodat de zonsondergang altijd een hoofdrol heeft.

Land’s End
Het meest westelijke puntje van Cornwall is dus Land’s End, prachtige kliffen tot wel 60 meter hoog en trekt dus veel toeristen al is het officieel niet het meest westelijke punt van het vaste land van Groot-Brittannië want dat is op het schiereiland Ardnamurchan in Schotland. Land’s End staat bekend als een veel gebruikt start- of eindpunt van langeafstandsreizen tot John O’Groats aan de noordkust van Schotland. Bij helder weer kun je de Scilly eilanden zien liggen en het is een top locatie om vogels, zeehonden en dolfijnen te spotten.

Lost Gardens of Heligan
Behalve stranden en hoge kliffen is er in Cornwall natuurlijk veel meer moois te zien. Zoals de Lost Gardens of Heligan; een indrukwekkend landgoed vol Engelse tuinen, moestuin, speeltuin, dierenweide en natuurlijk de exotische tuin vol tropische planten die dol zijn op het klimaat in Cornwall. Als je goed kijkt, vindt je ook de ‘Mudmaid’ een standbeeld van een dame die onder het mos en klimop begroeid ergens ligt te slapen op de grond. Ga bij de bijenkorven kijken of zoek de Burma Rope Bridge op, een heuse touwbrug voor de durfallen.

Lizard Point
Weer een bijzondere plek in Cornwall is Lizard Point, het meest zuidelijke punt van Engeland. Leuk om te combineren met een bezoek aan Kynance Cove en een gedeelte van de bekende wandelroute South West Coast Path. Het uitzicht van deze route is fantastisch maar de route is wel stevig; onverharde paden en je maakt redelijk veel hoogtemeters. Via smalle en steile paden kun je Lizard Point bereiken. Het grote voordeel van dit prachtige plekje is dat het (nog) niet overspoeld wordt met toeristen en je lekker kunt genieten van de mooie uitzichten en onvervalste ruwe natuur. Misschien spot je zelfs een dolfijn, zeehond en zelfs een haai!

Portcurno Beach

Naast het Minack Theatre ligt Portcurno Beach. Een prachtig strand met wit en goudgeel zand welke al vele prijzen heeft gewonnen waaronder voor ‘Excellent Water Quality’ en staat bekend als populaire duiklocatie. Ook het gebied er omheen staat garant voor ontspanning en genieten door de mooie uitzichten op de hoge rotswanden. Het is niet voor niets uitgeroepen tot Area of Outstanding Natural Beauty en tot één van de zeven mooiste baaien van de wereld.

Penzance & St. Michaels Mount

In Penzance kun je echt je vakantiegevoel prikkelen; romantische dorpsstraatjes met veel kunst en boekwinkeltjes, een typische haven met genoeg opties voor boottrips en excursies en een overvloed aan palmbomen en subtropische planten door het milde zachte klimaat. Penzance is ook bekend van de operette The Pirates of Penzance van Gilbert en Sulliva, al zijn de piraten ondertussen gelukkig weg. Vanuit Penzance kun je bij eb te voet naar het getijdeneiland St. Michaels Mount lopen, de Britse variant van het bekende Franse Mont Saint Michel. Bij St. Michaels Mount kun je onder andere een middeleeuws kasteel en kapel bezoeken en zijn er enkele winkeltjes en horeca. Heerlijk om hier even door de subtropische tuinen te wandelen of te genieten van het prachtige uitzicht. Mocht het geen eb zijn, geen probleem want er vaart uiteraard ook een bootje.

Falmouth

Gyllyngvase Beach, Castle beach, Maenporth Beach en Swanpool Beach; zomaar wat stranden van Falmouth die zeer populair zijn bij niet alleen de watersporters maar ook bij fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers en vissers. Falmouth is een mooie kustplaats, geen uitgestrekte stranden zoals bij andere plaatsen in Cornwall maar wel veel kleine strandjes met allemaal hun eigen unieke karakter en aantrekkingskracht. Buiten de stranden om, staat Falmouth ook bekend om het National Maritime Museum. Het museum is erg gevarieerd met een deels vaste en deels wisselende tentoonstelling. De vaste tentoonstelling is interactief en vertelt je veel over bijvoorbeeld eb & vloed, navigeren, stromingen en het bouwen van schepen. Er zijn verschillende boten te bezichtigen en voor de kinderen is er een leuke speurtocht ontwikkeld die ook voor de niet Engels sprekende kinderen erg leuk is.

Eden Project

Éen van de meest opmerkelijke must-see’s van deze bestemming is toch wel het Eden Project, de botanische tuinen in het noorden van Cornwall die zich bevinden in en rond onder architectuur gebouwde koepels. Het Eden Project is een botanische tuin en bevat twee grote kassencomplexen met ruim 5.000 soorten planten afkomstig van verschillende klimaten. In het ‘Humid Tropics Biome’ wordt een tropisch regenwoud nagebootst en in het ‘Warm Temperate Biome’ is een mediterraan klimaat gecreëerd met planten uit het Middellandse Zeegebied. De twee kassen zijn ‘s werelds grootste nagebootste regenwoud en de daar gekweekte planten hebben letterlijk de wereld veranderd.

Tintagel Castle

Het verhaal gaat dat King Arthur hier heeft gewoond en de thuisbasis was van de Ridders van de Ronde Tafel. Een groep edelen die een prominente plaats hebben in de geschiedenisboeken van Groot-Brittannië. Een historische plek is het in ieder geval en samen met de 5,5 kilometer lange wandelroute zeker een bezoek waard. Van Tintagel Castle is niet veel meer over helaas, maar het is erg indrukwekkend om hier rond te lopen en brengt je toch een spannend verhaal die je mee neemt naar de lange geschiedenis van deze plaats. Bezoek het standbeeld van King Arthur en bezoek de grot van Merlijn de Tovenaar. Het nabijgelegen dorpje heeft diverse souvenirswinkeltjes en cafe’s.