Spill the beans....

Een typische Britse uitspraak en betekent een geheimpje verklappen. En zullen wij je eens verklappen dat je in het Verenigd Koninkrijk eigenlijk heel erg lekker kunt eten! Niet alleen de kenmerkende Pub gerechten, de High Tea en het Engelse ontbijt zijn populair, maar denk ook aan de bekende zoete gerechten, vele curry’s, schelp- en schaaldieren en stoofgerechten. Oorspronkelijk heeft Engeland niet de beste reputatie als het gaat over eten en dan vooral de kwaliteit ervan en hoe gezond het is. Echter heeft Engeland de laatste jaren een flinke inhaalslag gemaakt en is het imago ondertussen fris en hip!

Sinds begin jaren 90 is er een verandering gaande in het Verenigd Koninkrijk; waar in het verleden in de typische Engelse Pubs vooral dranken en simpele koude gerechten werden geserveerd, zijn veel Pubs tegenwoordig veranderd in Gastropubs wat een soort hybride versie van een pub, bar en restaurant is. Het concept van de Engelse Pub in het sociale leven en het uit eten gaan is hierdoor flink veranderd en de gerechten zijn daar enorm populair door geworden.

English Breakfast please

Iedereen kent het Engelse ontbijt. Een bekende quote van William Somerset Maugham, een bekende schrijver; dat als je in Engeland goed wilde eten, dat je dan elke dag drie keer moest ontbijten. Het typische Engelse ontbijt bestaat meestal uit gebakken ei, bacon, witte bonen in tomatensaus, gebakken worstjes, gegrilde tomaat, getoast brood en soms met gebakken champignons en ‘Hash Browns’ aardappelpannenkoekjes. Voor de liefhebbers komt er vaak ook Black Pudding bij oftewel gebakken bloedworst.

De favorieten uit de pub

In veel Pubs zul je de klassiekers tegen komen waaronder de bekendste namelijk Fish and Chips; dit gerecht bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis met een beetje azijn er over, meestal kabeljauw of schelvis. Samen met wat dikke friet is dit een perfecte maaltijd om even op te laden. Geserveerd met een puree van erwten, mushy peas, en tartaarsaus en traditioneel in een oude krant. Tegenwoordig gebruiken ze speciaal papier vanwege het risico van inkt op je heerlijke Fish & Chips, maar dan wel met een leuk krantenprintje.

Andere Pub klassiekers zijn Bangers and Mash, gebakken of gegrilde worstjes met aardappelpuree en jus. Ook verschillende soorten gerechten met vlees en pastei vindt je terug op de meeste menukaarten, denk hierbij aan Steak and Ale Pie, Cornish Pastie, Toad in the hole en Bridies. Ook een echt comfort food gerecht is de Shepherd Pie, een nostalgische ovenschotel met lamsgehakt, groenten en aardappel. Een versie met rundergehakt noemen ze Cottage Pie. Door de invloed van jarenlange immigratie is de eetcultuur in het Verenigd Koninkrijk heel multicultureel en zie je steeds meer gerechten zoals Roti, Falafel, Ramen en het ondertussen nationale gerecht Curry.

Loopt het water je al in de mond? Op slechts 20 minuten rijden van Folkestone, aan de voet van de prachtige North Downs, vind je een historische herberg uit de 16e eeuw. Deze herberg, The Five Bells, heeft al twee keer de titel ‘Kent Life Pub’ van het jaar gekregen en dat is niet voor niets. Kortom een uitgelezen kans om hier eens enkele van die Pub klassiekers te proberen.

De Engelsen in de keuken

Dat de Engelsen niet alleen buiten de deur eten maar ook thuis bijzondere gerechten hebben, zal je niet verbazen. Uiteraard worden populaire “Pub” gerechten ook thuis gekookt, toch zijn er ook wat typische gerechten die je vaak met je familie thuis eet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Beef Wellington voor de geoefende thuiskok en aan de Sunday Roast, één van de meest geliefde gerechten van het land. De naam dankt het gerecht aan het feit dat men (vroeger) niet genoeg geld had om vaker dan 1 dag per week vlees te eten en dat dus logischerwijs op zondag met de familie deed. Het gerecht bestaat behalve uit een groot stuk rundvlees of bijvoorbeeld een gevulde hele kip, ook uit geroosterde aardappels, jus en Yorkshire Pudding. Yorkshire Pudding is een in de oven gebakken soort pannenkoeken beslag van melk, bloem en eieren. Daarnaast eet men daar veel groenten bij zoals bloemkool, spruiten, pastinaak, wortel en broccoli.

Zoete klassiekers vinden wij natuurlijk ook in Engeland. Denk aan de Cheesecake, Sticky toffee pudding, Apple crumble en de Trifle; een typisch Engels nagerecht opgebouwd in laagjes, het eerste laagje is gemaakt met cake met een drank er op gesprenkeld, daarna een laag met stukjes fruit en bovenop een laag custard of vla. Absoluut de nummer 1 op zoet gebied is de Afternoon Tea of High Tea. Maar wat is nou het verschil tussen een High Tea en een Afternoon Tea?

I'll have a Tea please

Allereerst is het leuk meer te weten over het ontstaan van de ‘Tea’. In het midden van de jaren 1800 kregen de rijkere families de beschikking over kerosine lampen waardoor men vaak pas laat de late maaltijd nuttigde. Alleen zorgde dit er voor dat er tussen het late ontbijt en die late avondmaaltijd teveel tijd zat, zodoende hebben de vrouwen in de hogere sociaaleconomische groepen min of meer de Afternoon Tea ontdekt. Uiteindelijk werd dit bij veel meer huishoudens populair.

Het verschil in de benaming is ontstaan door het verschil van economische klasse. De rijkere klasse had vroeger meer tijd voor deze ‘Afternoon Tea’ en genoot deze dus ook in lage comfortabele stoelen, terwijl de arbeidersklasse een andere dagindeling had en de ‘High Tea’ vaak later nuttigde en hogere minder comfortabele stoelen gebruikte.

Er zijn geen specifieke handleidingen over wat er in een ‘Tea’ geserveerd moet worden, het ligt vaak aan de locatie waar je bent zoals een specifiek gebied of gelegenheid. Ook kan het tijdstip de invulling bepalen door bijvoorbeeld meer hartige of juist meer zoete items. Meestal wordt de ‘Tea’ geserveerd op een 3-laagse etagère. Onderin liggen kenmerkende sandwiches zonder korst en verschillende soorten wraps. Belegd met komkommer, eiersalade, zalm, kipfilet en ham. Midden op de etagère de hartige hapjes en scones die je eet met jam en/of ‘Clotted Cream’. Helemaal bovenin zoete hapjes zoals kleine gebakjes, chocolade en cake.

Een van de meest legendarische Tea Rooms, voor zowel inwoners als toeristen, is Betty’s Tea Room in de prachtige stad York. Sommige noemen deze plek zelfs een nationaal instituut en een bezoekje hier aan moet je zeker plannen want er staan vaak enorme rijen voor de deur! Ruim 100 jaar oud is het bedrijf al en het laat je niet alleen genieten van de meest heerlijke scones, chocolade en deegwaren maar ook het meubilair, kunst en zelfs de kleding van de medewerkers zijn vermakelijk.

Aan de kust

Engeland is omringd door water en dat biedt een enorm aanbod van de lekkerste vis, schelp- en schaaldieren. Veel kuststreken kennen hun eigen specialiteit zoals kippers, het roken van haring, in Yorkshire of de bekende Cromer Crab in Norfolk. Ook levert Engeland de meest heerlijke oesters zoals die bijvoorbeeld uit Essex en Dorset. Bij veel kustplaatsen kun je terecht voor verse vis, van mooie luxe restaurants tot aan de lokale viskraampjes langs het strand of op één van de beroemde pieren. Bezoek bijvoorbeeld de badplaats Brighton, hier vind je een van de oudste visrestaurants ‘English’. Ondergebracht in de wijk The Lanes in enkele oude vissershuisjes. De kaart barst van de lokaal gevangen producten en met de enorme wijnkaart kan het soms erg gezellig worden. Het restaurant heeft veel bekende gasten mogen verwelkomen waaronder Charlie Chaplin. Sommige verhalen zeggen dat er wel eens een spookachtige verschijning met een bolhoed rond dwaalt, maar dat kan ook door die enorme wijnkaart komen.