Om de bekende Engelse dichter William Wordsworth te citeren over het nationale park Lake District in Cumbria; “The loveliest spot that man hath found”. En daar sluiten wij ons graag bij aan. Het Lake District National Park staat op de UNECSO werelderfgoedlijst en steelt de show met onder andere het langste meer, het diepste meer en de hoogste berg van Engeland. Genoeg aspecten om een enorm aanbod van sporten en activiteiten aan te bieden zoals wandelen, fietsen, zwemmen, klimmen, kanoën en zeilen. Dé bestemming voor zowel de echte spanningzoekers als voor mentale en geestelijke ontspanning. Het gebied inspireert al duizenden jaren de creatieve geesten van dichters, artiesten en kunstenaars. Alle natuurlijke schoonheid, gezonde atmosfeer vanuit de bergen en de rustgevende meren zijn perfecte factoren om het ultieme vakantie gevoel te vinden en vast te houden. Rondom de meren en natuurgebieden vind je schilderachtige dorpjes, gezellige pubs, talloze onafhankelijke kleine winkels en een ruime keuze aan attracties en hotels.

Op korte afstand van Lake District tref je nog een UNESCO locatie namelijk de Hadrian’s Wall. Niet voor niets staat deze grens vol geschiedenis dan ook als beschermd monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De wandelroute langs Hadrian’s Wall verbindt beide kusten met elkaar en neemt je mee door de mooiste gebieden van het noorden van Engeland met prachtige natuur en indrukwekkende vergezichten en langs historische bezienswaardigheden als ruïnes, kastelen en musea. Parallel aan de muur rijdt ook een trein waarbij je bij enkele stations kunt uitstappen, ideaal voor wanneer je slechts een gedeelte van de route wilt afleggen.

Dat het gebied uitnodigt tot de spanning opzoeken is geen verrassing; de bergen vragen om actie! Verover de hoogste van allemaal ‘Scaffel Pike’; hiken, mountainbiken en abseilen. Ook de bossen bieden veel van deze mogelijkheden, genoeg locaties waar je bijvoorbeeld een Zipwire ervaring kan opdoen of verken de uitgestrekte paden met een Segway. Als een gebied het Lake District heet, kunnen activiteiten op en rond het water niet uitblijven natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan kajakken, zeilen, Stand-Up Boarding en natuurlijk gewoon zwemmen. Je kunt zelf een boot huren om het meer op te gaan, of met een charter mee varen zowel een luxe jacht of met juist een historische stoomboot mee varen.

Het Lake District inspireert, dat is wel te merken aan de talloze kunstwerken die gebaseerd zijn op dit gebied. Of de vele gedichten en verhalen die hun oorsprong hier vinden. Alle Engelse kennen de verhalen van Peter Rabbit, zelfs buiten de landsgrenzen is dit een bekend kinderboekenverhaal. De schrijfster Beatrix Potter is daarom onlosmakelijk verbonden met het Lake District. Net als de bekende Engelse dichter William Wordsworth die het grootste deel van zijn leven doorbracht rondom de meren van Cumbria. Wordsworth stond bekend om zijn bijdrage aan de Romantische schrijfstijl en daar stond natuur vaak in centraal. Deze historische link zie je terug door de vele winkeltjes en bezienswaardigheden op het gebied van kunst en literatuur in deze regio.

Naast de UNESCO locaties, biedt het Lake District gebied in Cumbria ook nog drie zogeheten AONB’s oftewel ‘Areas of Outstanding Natural Beauty’. Het natuur reservaat Solway Coast is een inham vol bijzondere kreekjes, baaien en schiereilanden. Of het gebied rond Arnside en Silverdale vol kalksteen laag gebergte, graslanden en diepe bossen. Misschien krijg je nog een glimp te zien van het uitgebreide dierenleven hier. Het derde AONB gebied North Pennines is een 400 kilometer lange heuvelrug in het noorden van Engeland, bekend van de ‘Moors’ moerasheidelandschappen. De gehele kuststrook van het Lake District is een lust voor het oog vol afgezonderde stranden, kastelen, ontzagwekkende bergen en historische haventjes waar vele smokkelaarsverhalen zijn te horen. Geniet van het uitzicht vanaf St. Bees Head of ga met de trein via de Cumbrian Coast railway en kijk je ogen uit vanuit de trein langs de kust.

Van al die actie krijg je wel honger natuurlijk! Ook daar is veel keuze van in dit gebied. Van Michelin sterren restaurants tot een heerlijke daghap in een lokale pub, het kan allemaal in het Lake district. Men noemt Cumbria wel eens de ‘Eating out capital’ van Engeland. De regio is rijk aan lokale producenten met de meest fantastische producten en zijn trots op de typische lokale specialiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de pittige Cumberland Sausage, de zoete Kendal Mint Cake, Grasmere Gingerbread of het typische Herdwick schapenvlees. Samen met een lokaal gebrouwen bier of wat sterkers, puur genieten.

Overnachten kan ook op vele manieren in het Lake District, vele soorten hotels, B&B’s en vakantiehuisjes zijn er te vinden. Voor ieder budget, samenstelling van reisgezelschap en duur van je verblijf is wel wat te vinden. Zelfs slapen in een kasteel is een van de mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een accommodatie midden in de natuur of juist terug naar een dorps- of stadcentrum voor het nodige vertier en faciliteiten. Kamperen is ook een mogelijkheid, er zijn vele campings te vinden als je met je caravan of camper reist. Ook verhuren deze campings veelal vaste accomodaties, van huisjes tot tipi’s. Wist je dat dit gebied ook bekend staat om één van de donkerste luchten van het Verenigd Koninkrijk? Het is hier ‘snachts soms zo donker dat je zicht hebt op ruim 1.000 sterren.

Nieuwsgierig geworden dat het prachtige Lake District? Cumbria ligt redelijk centraal en is zowel via de bekendere vliegvelden te bereiken voor een fly & drive. Maar nog makkelijker is om via één van de ferry overtochten vanuit Newcastle upon Tyne of Kingston upon Hull met je eigen vervoer het gebied te verkennen. Het gebied is zo uitgestrekt en er is zo veel te zien en te ontdekken, dat je hier gemakkelijk een paar weken kunt vertoeven.