Newcastle & Gateshead

Newcastle en Gateshead zijn zustersteden in het noordoosten van Engeland, gelegen aan de oevers van de rivier de Tyne. Het is de voormalige thuisbasis van de scheepsindustrie en mijnbouwen, en tegenwoordig ook een echte studenten- en universiteitsstad. De metropool heeft ruim 800.000 inwoners waarvan zo’n 30.000 studenten. Het industriële verleden creëert het imago een kille stad te zijn maar niets is minder waar. Er hangt een levendige sfeer in deze hippe en leuke stad en overal vind je eetkraampjes, winkels en straatartiesten. Twee van de meest bekende gebouwen staan aan de weerskanten van de rivier. Het ultra moderne Saga is een concert- en evenementengebouw en muziekcentrum in één waar je van allerlei muziekgenres kunt genieten zowel nationaal als internationaal. Aan de andere kant staat het industriële BALTIC wat de thuisbasis is van hedendaagse kunst in de breedste zin van het woord. Ook leuk om te doen is een bezoekje aan het gratis Great North Museum met verschillende exposities over de Hadrian Wall, kristallen en zelfs een levensgroot T-rex skelet. Of het volgen van de ‘Victoria Tunnel Tour’ en wandel over de 19e-eeuwse ondergrondse spoorlijn die Town Moor met de rivier verbindt. De tunnel is gebouwd om kolen van de mijn naar de schepen in de rivier te brengen om vervolgens te worden geëxporteerd. Of geniet van een avondvoorstelling met beeldende kunst en lokale ‘Geordie’ cultuur in de uit 1937 daterende ‘Tyneside Cinema’.

Een leuke twist in je bezoek aan Newcastle is Grainger Town, een historisch gedeelte van de stad waar enkele van de prachtigste gebouwen te vinden zijn. De wijk doet meer denken aan een romantische Europese stad zoals bijvoorbeeld Parijs dan een typisch Engelse stad. De wijk is vernoemd naar Richard Grainger, een aannemer en ontwikkelaar die tussen 1824 en 1841 een flink gedeelte van de wijk heeft gevormd in de typische ‘Tyneside Classical’ architectuur. Zeker een wandeling waard langs Grey Street, The Central Exchange en Grainger Market. De Grainger Market was de grootste overdekte markt van Europa en bestond vroeger uit een oostelijk deel met vooral slagers en andere vleeswinkeliers en een westelijk deel met vooral groenten en fruit. Hedendaags een uiteenlopende selectie van winkels inclusief de kleinste Marks & Spencers van Engeland, de inrichting van de winkel brengt je gewoon terug in de tijd.

Sportief

Dat voetbal diep in de Engelse maatschappij zit, is wel algemeen bekend. Bijna iedere inwoner van Engeland heeft wel zijn of haar favoriete voetbalclub, meestal afhankelijk van waar men woont of wat ze van huis uit hebben mee gekregen. Een bezoek aan Newcastle betekent ook vaak een bezoekje aan St. James’ Park, het stadion van Newcastle United met ruim 52.000 zitplaatsen. Er wordt hier al gevoetbald sinds 1880 voordat East End en West End werden samengevoegd. Het gebouw is al meerdere keren verbouwd en uitgebouwd om steeds meer zitplaatsen en skyboxen te kunnen bieden evenals aan de steeds strengere veiligheidseisen te voldoen. Het stadion huisvest ook veel rugby wedstrijden en andere evenementen zoals bijvoorbeeld concerten en soms zelf voor filmopnames. Boek een rondleiding door St. James’ Park en je krijgt een kijkje achter de schermen.

Uit een ver verleden...

Midden in de stad staat Newcastle Castle. Dit imposante Normandische fort is doordrenkt van geschiedenis en biedt bezoekers tevens de gelegenheid zich even een ridder te voelen. Helmen, zwaarden en schilden liggen namelijk klaar om te passen. Als je de vaak gruwelijke geschiedenis van Newcastle in dit kasteel hebt ontdekt, beklim dan de toren voor een spectaculair uitzicht over de stad en de iconische Quayside.

In september vindt meestal de jaarlijkse ‘Heritage Open Days’ plaats. Dit is een fantastische manier om een zeldzame glimp op te vangen van historische gebouwen die vaak gesloten zijn voor het publiek. Je kunt ook veel culturele hotspots in Newcastle en Gateshead afvinken tijdens het winkelen, het lunchen of het wandelen in de stad. Houd je ogen open voor Grey's Monument, The Lit & Phil, Central Arcade, Blackfriars Restaurant en The Common Rooms, die liefdevol zijn gerenoveerd voor een heropening in het voorjaar van 2021. Ontdek meer over de pioniers op het gebied van wetenschap en innovatie bij een aantal historische locaties en musea in de regio, zoals het Discovery Museum in Newcastle.

De rijkdom aan musea in Newcastle en Gateshead dragen bij aan het rijke culturele erfgoed van de regio. Veel van de Tyne and Wear-musea zijn ook gratis toegankelijk! De geschiedenis komt elke dag tot leven in Beamish Museum: Living Museum of the North waar je een stap terug in de tijd kunt doen en kunt ervaren hoe het leven was in het noordoosten van het Georgische tijdperk tot de jaren vijftig. Reis nog verder terug in de tijd met een bezoek aan Segedunum in Wallsend en proef het leven als Romein en maak kans om een deel van de historische Hadrian's Wall in Newcastle te zien! Het wetenschapsmuseum van Newcastle - Life Science Centre - is de perfecte bezoekersattractie voor gezinnen die hun innerlijke wetenschapper willen ontketenen. Stap de Space Zone binnen of ga creatief aan de slag in The Making Studios; je kunt het hele jaar door kiezen uit een grote verscheidenheid aan hands-on exposities en baanbrekende tentoonstellingen.

Iconische bezienswaardigheden

Geen bezoek aan Newcastle en Gateshead zou compleet zijn zonder ook de iconische bezienswaardigheden te markeren. Kijk hoe de Gateshead Millennium Bridge kantelt of "knippert" op de Newcastle Gateshead Quayside, of zit aan de voeten van de Angel of the North en verwonder je over zijn indrukwekkende spanwijdte. Deze engel heeft zijn vleugels uitgeslagen in februari 1998 en is sindsdien een van de meest besproken openbare kunstwerken die ooit zijn gemaakt.

Voor een leuk dagje uit spring je in de metro naar het Tynemouth Aquarium. Dit aquarium ligt aan de opvallende noordoostkust en is de perfecte attractie voor een regenachtige dag! Het staat buiten kijf dat kinderen dit een van de leukste uitjes vinden tijdens een bezoek aan Newcastle Gateshead. Je komt er oog in oog te staan met van alles, van schattige zeehonden tot haaien, anemoonvissen, zeepaardjes en sierlijke pijlstaartroggen. Maak ook kennis met de ‘River Giants’, deze reuzen kunnen tot 130 cm groot worden, net zo groot als een gemiddelde 9-jarige! Thema tentoonstellingen wisselen voortdurend, zodat geen bezoek hetzelfde is. Stap bijvoorbeeld in een tropisch regenwoud, waar je de bezienswaardigheden en geluiden van een ondergelopen bos kunt ervaren.