Beleef het North York Moors National Park

Tijd om op ontdekking te gaan! Het North York Moors National Park ligt prachtig gelegen langs de Noordzeekust en trakteert je op sfeervolle kustplaatsjes zoals Robin Hood’s Bay en Staithes, de charmante marktplaats Helmsley met het indrukwekkende kasteel van Helmsley en de start van de 175 kilometer lange Cleveland Way National Trail. Wat dacht je van een historische treinreis van het prachtige Pickering Station door het nationale park? Met leuke tussenstops bij de typische dorpjes Goathland en Grosmont reis je naar het bekende maar knusse Whitby als eindbestemming, met prachtig zeezicht vanaf Whitby Abbey. Het North York Moors National Park ligt slechts 90 autominuten vanaf zowel Hull als Newcastle en is dus ideaal te bereiken met één van deze bekende ferrydiensten.

Klik hier voor meer informatie.

Eeuwen aan Britse geschiedenis

Als onderdeel van het oude koninkrijk Northumbria barst het gebied van de historische verhalen met als hoogtepunt natuurlijk de stad York. Verken het gebied en maak kennis met eeuwen aan geschiedenis en gebeurtenissen door bijvoorbeeld een bezoek aan één van de talloze kerken en kastelen, welke ruim 1.000 jaar aan spirituele en romantische informatie verschaffen. Of bezoek een van de historische huizen samen met een lokale gids om juist die sappige details te horen die je niet overal terugleest. Bezoek bekende ruïnes zoals Whitby Abbey, Rievaulx Abbey en Mount Grace Priory om echt te voelen hoe het er vroeger aan toe ging en de lokale bevolking leefde. Ook hier zijn er meerdere routes te volgen met of zonder gids en staan deze garant voor uren vermaak en inspiratie.

Verken de kust

Als er ergens iets te doen is, is het wel aan de kust natuurlijk! Zo kun je langs de kust van het North York Moors gebied enorm veel activiteiten ondernemen zoals stand-up paddle boarding, surfen, vissen, strandwandelingen, walvis-excursies of boottochten met verschillende routes waarbij je eventueel landinwaarts terug kunt naar het beginpunt. Ook zijn er verschillende tochten te maken die je omtoveren tot een geoloog in spe, de kustlijn zit vol onontdekte fossielen en andere sporen van een ander tijdperk. Vind sporen van het Jurassic tijdperk langs de waterlijn en in het zand en wie weet vind jij je eigen originele souvenir en maak je iedereen thuis jaloers. Een van de bekendste stenen uit dit gebied, is de zwarte steen die door extreme druk is ontstaan uit het hout van de ‘Monkey Puzzle Tree’ en bekend geworden door Queen Victoria. De gehele kust is prachtig maar een echte aanrader zijn de stranden rondom Runswick Bay en Robin Hood’s Bay.

Ontdek meer over de kust, klik hier.

Fantastisch uitzicht bij dag & nacht

Geniet van het ontzagwekkende, spectaculaire landschap van de North York Moors. Of het nu gaat om de dramatische kustlijn, weidse uitzichten over heidevelden, adembenemende natuurlijke meren of weids open sterrenhemels - neem de tijd om stil te staan terwijl je geniet van dit unieke landschap. Ga 'on top of the world' terwijl je geniet van de grote luchten en open panorama's. Met een uitzicht op het meer dat wordt beschreven als "England's Finest", biedt de North York Moors een onmisbare ervaring als geen ander. Lees hier meer over het jaarlijkse Dark Skies Festival.

Verken het landschap op twee voeten

Het gebied leent zich ook uitstekend voor de wat meer actievere vakantie, niet zo verbazend met de schone frisse lucht, prachtige vergezichten en de mooie mix van natuur en de lokale bevolking. Een van de manieren om kennis te maken met alle mooie eigenschappen van dit gebied is terug te vinden in The Cleveland Way National Trail, een route van 175 kilometer door en langs de meest uitgesproken kenmerkende plekjes van het North York Moors Park. Denk aan oude monniken paden, gedenkstenen en religieuze monumenten. De route toont je de mooiste uitzichten langs de kust, zoetwatermeren, hoogtelocaties en kenmerkende natuurgebieden, soms nog mooier als je het kunt zien tijdens een zonsopgang of zonsondergang. Uiteraard gaat de route ook door verschillende dorpjes en langs kleine steden die een bezoek waard zijn. Loop tussen de schapen bij Hutton-le-Hole of bewonder de typische huisjes van Sandsend en Runswick Bay met hun kenmerkende daken. Of vind de geheime tuin ‘Helmsley Walled Garden’ en het schitterende marktplein in Helmsley. De route van de Cleveland Way National Trail en alle details kun je hier terug vinden.

Sleep, eat & repeat

Dat het North York Moors National Park meer is dan een natuurgebied, mag wel duidelijk zijn. Een ideale plek om heerlijk vakantie te vieren, of het nu voor een weekend is of enkele weken met het gezin. Er is meer dan genoeg te zien en te ondernemen, met een klein gezelschap of georganiseerd met een groep, passief opladen of actief verschillende routes volgen. Het gebied biedt een enorme keuze aan accommodaties zoals boetiekhotels, typische inn’s, B&B’s, campings, noem maar op! Het gebied is ook het thuis voor veel lokale boerenbedrijven met de meest uiteenlopende lokale producten, velen openen hun deuren om kennis te maken en geven je graag een rondleiding. Daarnaast zijn er meer dan genoeg cafés, restaurants en Engelse Pubs om de streekproducten te proeven en kennis te maken met de lokale bevolking.