Een gids hoe te reizen door Wales

Wales bestaat uit adembenemende landschappen, heeft een rijke geschiedenis en trekt vele reizigers aan om zijn wonderen te verkennen. Rondreizen door dit prachtige land kan op vele manieren: of je nu kiest voor een een schilderachtige route per trein, de flexibiliteit van busreizen, de vrijheid van autorijden, of het sportieve avontuur van wandelen en fietsen, Wales heeft voor ieder wat wils.

In deze blog lees je op welke manieren je kunt reizen terwijl je geniet van de mooie natuur en het culturele erfgoed van Wales. Van routes langs de kust tot treinreizen door de bergen, het land biedt eindeloze mogelijkheden voor ontdekken en avontuur. Of je nu reist met de bus, trein, auto, fiets of te voet, er zijn talloze mogelijkheden om jezelf onder te dompelen in de schoonheid en charme van het betoverende Wales. Prik een datum, pak je tas in en begin aan een onvergetelijke reis door de schilderachtige landschappen en historische bezienswaardigheden van Wales.

Reizen per trein
Wales beschikt over een uitgebreid spoornetwerk waarmee je comfortabel door het land kunt reizen. In Zuid- en West-Wales loopt de belangrijkste spoorlijn parallel aan de zuidkust en verbindt belangrijke bestemmingen zoals Chepstow, Newport, Cardiff, Swansea, Carmarthen en Pembrokeshire. Kortere routes vanuit Newport, Cardiff en Bridgend bedienen The Valleys, de Wye Valley en de Vale of Usk, waarmee je ook tot het pittoreske binnenland van Wales kan reizen.

De North Wales Coast Railway volgt de adembenemende kustlijn van Prestatyn naar Holyhead, en passeert daarbij charmante stadjes zoals Rhyl, Colwyn Bay, Llandudno en Bangor. Daarnaast verbindt een zijlijn Wrexham met Shotton, waardoor de bereikbaarheid in de regio verder wordt verbeterd.

Midden-Wales en Noord-Wales hebben verschillende spoorlijnen, waaronder de Heart of Wales Line, die dwars door de glooiende heuvels lopen van Shrewsbury naar Llanelli en Swansea. De Cambrian Line loopt westwaarts van Shrewsbury naar Machynlleth, waar het de Cambrian Coast Line ontmoet, die Aberystwyth en Pwllheli op het Llŷn-schiereiland verbindt. Bovendien biedt de Conwy Valley Line een pittoreske reis van Llandudno door Snowdonia naar Blaenau Ffestiniog.

Wales biedt andere authentieke spoorwegervaringen, waaronder Ffestiniog en Welsh Highland Railway, Snowdon Mountain Railway, Llangollen Railway, Talyllyn Railway en Vale of Rheidol Railway, die prachtige landschappen en erfgoed laten zien.

Reizen per bus
TrawsCymru: Verken de meest spectaculaire landschappen van Wales met de langeafstandsbussen van TrawsCymru. Met een TrawsCymru dagticket kun je onbeperkt reizen door de nationale parken Pembrokeshire, de Brecon Beacons en Snowdonia. Zij hebben zelfs een app waarbij je de dienstregeling en live-updates makkelijk kunt volgen.

Coastal Bus & Sherpa’r Wuddfa: Ontdek de Welshe nationale parken met de gespecialiseerde bussen die zijn ontworpen voor wandelaars en fietsers. Met een vrij uitgebreid gebied bieden deze diensten milieuvriendelijke transportopties en verminderen ze het verkeer.

Fflecsi: Ervaar een flexibele en boekbare busdienst op verschillende locaties in heel Wales, waaronder Pembrokeshire, het Llŷn-schiereiland en de Conwy-vallei. Met Fflecsi kun je je laten ophalen en afzetten binnen een bepaald gebied, zodat je gemakkelijk kunt reizen zoals jij dat wilt.

Bussen tijdens het hoogseizoen
Deze seizoensgebonden busdiensten bieden een betaalbaar en duurzaam alternatief om de betoverende landschappen, historische bezienswaardigheden en charmante stadjes van Wales te verkennen. In Zuid-Wales exploiteert Cardiff Bus een cabrio bus, die dagelijks rijdt van juni tot begin september, met een verhoogde frequentie op de Baycar-service naar Cardiff Bay. Lucie de Land Train biedt schilderachtige rondleidingen langs de kust van Porthcawl, en gaat van woensdag tot zondag tijdens de lente en zomer.

West-Wales biedt de Waterfall Country Park & Ride, waarmee je kunt genieten van de natuur tijdens weekenden en feestdagen tot begin september. De bussen van Pembrokeshire Coastal rijden gedurende de zomer en verbinden reizigers met zandstranden en historische bezienswaardigheden. De Cymru Clipper busdienst rijdt tussen grote steden en de Tenby Coaster stelt je in staat om van april tot september te genieten van de spectaculaire uitzichten van de Pembrokeshire kust. Ook is er de bwcabus in Pembrokeshire en zich uitstrekt naar sommige delen van Carmarthenshire en Ceredigion en is makkelijk te reserveren via hun app.

In Noord-Wales opereert de Dee Valley Picturesque bus van april tot november, terwijl de Sherpa'r Wyddfa rond de voet van de Snowdon navigeert en niet alleen toegang biedt tot Yr Wyddfa, maar ook parken, dorpjes en toeristische attracties.

Reizen per tourbus
National Express biedt intercitybusdiensten die Cardiff en Swansea verbinden met Pembrokeshire, Newtown met Aberystwyth, en Prestatyn, Rhyl, Colwyn Bay en Llandudno met Bangor langs de kust. Megabus biedt voordelige diensten tussen Newport, Cardiff en Swansea, terwijl Flixbus opereert van Cardiff naar Swansea via Bridgend.

Reizen per auto
Liever met de auto de meest schilderachtige routes van Wales verkennen? Denk aan de A466 langs de Wye Valley, de B4574 van Rhayader naar de Vale of Rheidol, de A4069 dwars door de Black Mountains, de A4086, A498 en A4085 rond Yr Wyddfa (Snowdon) en Marine Drive rond Great Orme, Llandudno. Geniet van panoramische uitzichten op bergen, kustlijnen en platteland en maak kennis met de lokale bevolking waardoor elke rit onvergetelijk wordt. Zelfs de route van Noord naar Zuid is adembenemend en omvat Eryri (Snowdonia), de Cambrian Mountains en de Brecon Beacons.

Reis je met een elektrische auto? Er zijn vele oplaadpunten beschikbaar op National Trust-locaties en andere bestemmingen in heel Wales. Plan je route en laad je auto op terwijl je de natuurwonderen van Wales verkent met deze website

Reizen per fiets
Het landelijke Wales onderscheidt zich als een populaire fietsbestemming door de prachtige landweggetjes, verlaten spoorlijnen en bospaden die toegankelijk zijn via het National Cycle Network. De website van Sustrans heeft een breed aanbod in routes, waaronder belangrijke routes zoals Lôn Las Cymru, Lôn Cambria, North Wales Coast Cycle Route en Lôn Geltaidd, die een breed scala van landschappen van Wales van Anglesey tot Chepstow en verder laten zien.

Wandelen
Wales heeft uitgebreide wandelpaden (National Trails), waaronder het Wales Coast Path, dat het land omcirkelt en verbinding maakt met Offa's Dyke Path en het Pembrokeshire Coast Path. Glyndŵr’s Way gaat dwars door Wales, Cambrian Way loopt van Cardiff naar Conwy en de Wye Valley Walk van Chepstow naar Plynlimon.

The Wales Way
Maak een roadtrip langs de Coastal Way, die de pittoreske westkust rond Cardigan Bay volgt. Deze betoverende reis van 290 km kronkelt tussen de glinsterende zee en majestueuze bergen. Als alternatief kun je langs de Cambrian Way reizen, een 300 km langs de ruggengraat van Wales van Llandudno naar Cardiff. Doorkruis indrukwekkende nationale parken en uitgestrekte groene landschappen langs de route. Voor een historisch avontuur volg je de North Wales Way, een route van 120 km langs imposante kastelen en naar het betoverende eiland Anglesey.

Heb je na het lezen van deze blogl meteen je koffer gepakt? Bekijk dan hieronder onze reizen naar Wales en wie weet ga jij dit binnenkort allemaal zelf ontdekken.