Hoe verken je Noord-Schotland? North Coast 500!

Het noorden van Schotland behoort eigenlijk tot de Highlands en dit wordt ook wel eens het Walhalla genoemd voor de roadtrippers. Het gebied telt 13 officiële autoroutes en talloze officieuze routes of kortere versies. De Noord en West Hooglanden-route van 254 kilometer bijvoorbeeld, die door het meest noordwestelijk gelegen deel van het Schotse vasteland kronkelt, verbindt Ullapool met John O’Groats en loopt door het indrukwekkende North West Highlands Geopark. Op de route word je getrakteerd op enkele van de meest spectaculaire wilde landschappen in Schotland, compleet met panoramische zeezichten, rustige lochs en torenhoge bergen. Of de Argyll kustroute van 208 kilometer die je vanaf Loch Lomond ruim 200 kilometer lang laat genieten langs de westkust van zeelucht, indrukwekkende zonsondergangen en seafood. De route gaat langs Loch Fyne en het koninkrijk van Dalriada naar Fort William en laat het mooiste zien wat het westen te bieden heeft.

In het noorden van Schotland vind je ook de meest bekende route van Schotland; de North Coast 500 . The North Coast 500 (NC500) werd in 2014 samengesteld door de North Highland Initiative, een non-profit organisatie die in 2005 door Prins Charles is opgericht om economische groei te brengen in de redelijk arme noordelijke hooglanden. Omdat er zo enorm veel natuurschoon is, is de route vanaf het begin een groot succes en brengt het jaarlijks vele bezoekers aan de regio. De route meet dus 500 mijl oftewel ruim 800 kilometer, deze schitterende autoroute loopt van Inverness tot Wester Ross, dwars door het uiterste noorden van Schotland met plaatsen zoals Ullapool, John O’Groats en Dornoch. Geniet van de schitterende natuur, spectaculaire kliffen, verlaten kastelen, mystieke watervallen, sfeervolle dorpjes en maak kennis met de vriendelijke bevolking. Staan de Orkney eilanden ook op je bucketlist? Dan is dit de uitgelezen kans om het noorden van Schotland met deze prachtige eilanden te combineren. Geniet hier van de ruige natuur, de vele dieren en de eeuwenoude geschiedenis!

Zoals gezegd start de route in de noordelijke stad Inverness, de hoofdstad van de Highlands, bij het Inverness Castle en hier eindigt de route ook. De route gaat eerst naar het westen en vervolgens rij je via de westkust naar het noorden om weer via de oostkust terug naar Inverness te rijden. De meningen hoe je de route het beste zou kunnen rijden lopen uiteen; als je de route met de klok mee volgt, blijf je met de auto aan de kant van de kust rijden. Handig voor het mooie uitzicht en het maken van foto’s. Je kan het beste minimaal 5 tot 7 dagen reserveren voor het rijden van de route om comfortabel te genieten. Langer is nog beter want er is zoveel om te zien en te doen! Heb je echt ruim de tijd, rij dan de route tegen de klok in. Dan kan je bijvoorbeeld de NC500 combineren met een bezoek aan Isle of Skye. Maar er zijn vele pareltjes langs of vlakbij de route!

Isle of Skye

Pal voor de noordwestkust van Schotland ligt Isle of Skye, verbonden met een brug tussen Kyle of Lochalsh en Kyleakin. Skye behoort tot de Inner Hebrides en is voor het grootste deel zeer bergachtig. De echte bergen bevinden zich in het centrale gedeelte; dit zijn de Cuillin Hills, een National Scenic Area vanwege de enorme schoonheid van het gebied. Onderverdeeld tussen Red Cuillin en de ruigere Black Cuillin. Het hoogste punt is de Sgurr Alasdair met bijna 1.000 hoogtemeters. Ook het gebied Trotternish is een National Scenic Area en is een schitterende bergkam waar je perfect kunt wandelen. Verspreid over Isle of Skye zijn vele mooie locaties te vinden zoals bijvoorbeeld The Storr bij Portree, de Fairly Pools in Glen Brittle of Neist Point met de hoge kliffen en de bekende vuurtoren. Gek op kastelen? Bekijk dan ook Dunvegan Castle op het eiland of terug op het vaste land het meest gefotografeerde kasteel van Schotland, Eilean Donan Castle.

Orkney eilanden

De Orkney eilanden vormen een groep van 200 kleine eilanden in het noorden van Schotland en zijn naast de welbekende landbouw met rundveehouderij en daarbij behorende zuivelproductie ook erg populair bij toeristen. De 40 minuten durende boottocht er naar toe is al een belevenis op zich, met een beetje geluk spot je zeehonden, papegaaiduikers en soms zelfs dolfijnen! Bezoek de Standing Stones of Stennes, Ring of Brodgar, de militaire geschiedenis van Scapa Flow en de oude nederzetting Skara Brae. Ook kun je op Orkney soms zelfs het Noorderlicht aanschouwen.

Corrieshalloch Gorge National Nature Reserve

Vlakbij Braemore kun je een bezoek brengen aan dit beschermde natuurgebied. Na een mooie wandeling kom je bij de prachtige 45 meter hoge watervallen Falls of Measach. De watervallen zijn een gevolg van de bijzondere kloof waar de rivier Droma door stroomt, die de hoofdrol speelt bij dit natuurgebied. Ruim 2,6 miljoen jaar oud, 10 meter breed, 60 meter diep en ruim 1,5 kilometer lang zijn de indrukwekkende cijfers van deze kloof. Als je durft, kun je de kloof overbruggen via een Victoriaanse hangbrug.

Smoo Cave

Een van de meest unieke grotten van Groot-Brittannië is wel Smoo Cave waarvan de grote kamer gevormd is door de constante golven van het zeewater en de kleinere ruimtes zijn ontstaan door jarenlange erosie van regenwater. Het resultaat is een bijzondere 20 meter hoge waterval die via een zinkgat in de grot valt en vervolgens via een riviertje de zee instroomt. Een absoluut fotowaardige locatie die je gratis kunt bezoeken.

Ullapool

Ullapool aan Loch Broom is een van de mooiste stadjes aan de westkust met slechts 1500 inwoners. Al zal je daar niet veel van merken want Ullapool is een bijzonder toeristische plaats en dat zie je ook aan het aantal hotels, restaurants en cafe’s. De ligging aan Loch Broom zorgt ervoor dat seafood hier van de beste kwaliteit is, prima plek dus om een goede pauze te nemen. Het plaatsje is ook het vertrekpunt van vele wandelaars en hikers die op de sportieve manier willen genieten van het prachtige uitzicht over de Atlantische oceaan.

De North Coast 500 is een totale beleving van Schotland in een fantastische route. Voor meer informatie, tips qua voorbereiding, mogelijkheden qua vervoer en accommodatie en nog niet genoemde pareltjes ga dan naar…..